jazz_1.jpgVALJEVSKI JAZZ FEST je pre četvrt veka pokrenula grupa entuzijasta uz veliku pomoć lokalne samouprave! Od tada je na sceni Centra za kulturu
(donedavno – Dom kulture) “prodefilovalo” blizu 1200 muzičara i više od stotinu raznolikih bendova i to iz svih krajeva bivše Jugoslavije, Srbije, evropskih zemalja i SAD.
Zaista je nemoguće nabrojati sve one koji su bili učesnici valjevske renomirane džez svetkovine: Stjepko Gut, Bora Roković, Mića Marković, Lala Kovačev, Džo Miković, Miša Blam, Ratko Divjak, Lazar Tošic, Tone Janša, Laci Fidri, Zdenka Kovačiček , Pero Ugrin, Sinan Alimanović, Nada Knežević, Marija Mihajlović, Ljiljana Sadjil, Madam Pijano, Cubismo, Neiša, Dado Topić, Vasil Hadžimanov, Eldad Tarmu … Svake godine je stalni gost (mozda bolje reći domaćin) Big bend RTS-a.
Sredinom ovog meseca, tačnije 14. oktobra, ljubitelje jazza očekuje pravi delikates – jubilarni, četvorodnevni Festival. Umetnički direktor Festa, poznati saksofonista Jovan Maljoković, odabrao je zaista reprezentativne bendove za ovo dvadesetpeto izdanje VA JAZZ-a.
U sredu, u Art holu, tradicionalno veče naslovljeno „Svi valjevski jazzeri” ispuniće bendovi: Stage Band, Crven Ban Blues Band, Soul Touch i Foundation. U istom prostoru dan kasnije nastupaju valjevski bend Teatar bizar kao i gosti Sancho, Naked i Plan 9 Septet.
U petak festival se seli na veliku scenu Centra za kulturu. U programu nastupaju: Big Band RTSa, Vanja Kevrešan Quartet feat. Vesna Petković i Konzilium u saradnji sa čuvenim Markom Đorđevićem i Vasilom Hadžimanovim.
Završno veče rezervisano je za svakako najveću atrakciju jubilarnog festivala – nastupa maestralni trubač Duško Gojković sa svojim internacionalnim sastavom. U subotu će publika moći da uživa i u svirci Jura Pukla i Majkla Krosa.
U pratećem programu 25. VALJEVSKOG JAZZ FESTA biće upriličena promocije knjige koja govori o četvrt veka festivala, a naslovljena je „Jazzovanje”, takođe biće predstavljen i četvrti po redu retrospektivni CD u produkciji Festivala (sreda i četvrtak – Klub „Abrašević”).
Umetnički fotograf Želimir Gvojić (El Gvojos) pripremio je izuzetnu foto izložbu koja će biti otvorena u petak uveče ( gornji hol Centra za kulturu), a eksponati će ostati u vlaništvu Jazz festa.
VA JAZZ FEST ima tradiciju i kvalitet, za taj kulturni dogadjaj se neosporno zna, ima itekako dobru reputaciju medju muzičarima, stvorena je neka nova, mlada publika… Sve su prilike da će i predstojeća jubilarna manifestacija biti muzički dogadjaj pamćenja vredan.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…