bebe.jpgFormiranje porodične banke matičnih ćelija veoma je značajno zbog lečenja mnogobrojnih bolesti, a prva takva ustanova u Srbiji trebalo bi da bude formirana do kraja 2010. godine pri Institutu za majku u dete “Dr Vukan Čupić”, rečeno je danas na otvaranju Međunarodne konferencije o iskustvima u jugoistočnoj Evropi koja se održava u Beogradu.

Direktorka Republičkog Zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Svetlana Vukajlović reklaje da je otvaranje banke matičnih ćelija veoma značajno za budućnost medicine u Srbiji,
Kao i da je osnovni cilj da se i u Srbiji omogući u narednom periodu transplatacija matičnih ćelija što bi značilo da će pacijenti imati znatno manje troškove lečenja.

Matične ćelije predstavljaju osnovne ćelije ljudskog organizma i iz njih se u toku razvoja ljudskog tela formiraju sve vrste ćelija. One mogu da se dobiju iz krvi posteljice i pupčanika, koštane srži i periferne krvi. Danas se već oko 75 raznih bolesti tretiraju matičnim ćelijama izdvojenih iz krvi pupčane vrpce. To su bolesti krvi (leukemija), imunološke bolesti, bolesti centralnog nervnog sistema i metaboličke bolesti. Neka od ovih oboljenja mogu da se izleče matičnim ćelijama, dok se kod drugih stanje pacijenata može znatno poboljšati.
Procedura uzimanja matičnih ćelija iz pupčanika veoma je jednostavna, a trudnice će potpisivati odobrenja da posle porođaja daju posteljicu i pupčanik iz kojih se vade ćelije.
Taj genetski materijal čuva se u bankama matičnih ćelija i u slučaju potrebe odmrzava, zatim po potrebi različitim kulturama podstiče na deobu i „usmerava“ u pravcu ćelija organa koji je oboleo. Na taj način se, na primer, mogu dobiti ćelije srčanog mišića, krvne ćelije, endotelne ćelije.
Ove elije se mogu čuvati više od 20 godina. U svetu danas postoji više od 50 banaka matičnih ćelija u kojima se nalazi više od 400.000 obrađenih i zamrznutih uzoraka.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…