infakt__frame.jpgZavod za javno zdravlje proglasio je epidemiju salmonele u dečjoj ustanovi Milica Nožica u Valjevu, od koje je obolelo 44 dece. Za sada je laboratorijski salmonela potvrđena u 12 slučajeva dok se ostali rezultati čekaju. Petoro dece je hospitalizovano, a njihovo stanje je stabilno.

Salmoneloza kod dece pojavila se u pet od sedam obdaništa ustanove “Milica Nožica”, koja, prema rečima direktorke Valentine Vokojčić-Stefanović, rade normalno. Epidemiološka služba nastoji da identifikuje izvor epidemije, a na terenu su i republički sanitarni inspektori.

Naložen je pregled osoblja, zatim svih sedam objekata u kojima su smeštena deca, opreme, kuhinje – u kojoj se priprema više od 5.000 obroka i svega ostalog što bi moglo da bude sumnjivo za uzrok ove bolesti, kao i hrane koja se priprema u objektima.

Načelnica Republičke sanitarne ispekcije za Kolubarski okrug Branka Miholjčić navela je da će tek kada se utvrdi uzrok zaraze biti preduzete određene mere prema odgovornima, a dotle je naloženo poboljšanje higijenskih uslova, dezinfekcije objekata u kojima se priprema hrana, ali i lične higijene zaposlenih.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…