infakt__frame.jpgSvetski dan borbe protiv besnila obeležava se 28. septembra u svetu i u Srbiji sa ciljem podizanja javne svesti i skretanja pažnje na važnost prevencije te najstarije i najsmrtonosnije zarazne bolesti poznate čovečanstvu. Iako potpuno preventibilna, ova opasna bolest ubije u svetu oko 55.000 ljudi godišnje, od kojih je polovina dece starosti ispod 15 godina.

U Srbiji se sprovodi obavezno obeležavanje pasa, kako bi moglo da se prati njihovo kretanje, kao i obavezno vakcinisanje svih pasa i mačaka, što je i najvažnija mera u suzbijanju pojave besnila. Zahvaljujući tome, u Srbiji u poslednjih četrdesetak godina nije zabeležen nijedan slučaj humanog besnila, a vakcinisanjem je sprečeno da se bolest prenosi sa šumskih na domaće životinje i na ljude.

Besnilo je teška bolest od koje može oboleti svaki sisar, između ostalih i čovek, ali najčešće obolevaju psi, vukovi, mačke i lisice, pri čemu se uzročnik bolesti nalazi u pljuvački životinje, a zaraza se širi ujedima zaraženih životinja ili kontaktom povređene kože ili sluzokože sa pljuvačkom zaražene životinje. Kada se neurološki simptomi razviju, besnilo je fatalno kako za životinju, tako i za čoveka.
Znatno ređe od ujeda zaraženih pasa i vukova oboleva krupna stoka, odnosno konji, svinje i koze i one međusobno gotovo nikada ne prenose besnilo.
Pojava i širenje te bolesti mogu lako biti sprečeni, a vakcinacija je najvažniji činilac prevencije besnila.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…