Piknik.jpgMreža organizacija koje se bave zaštitom životne sredine “Zelena lista” započela je akciju čišćenja deponija u 11 gradova u Srbiji. Akcije čišćenja deponija pod nazivom “Oplaneti se! Uklonimo deponije” biće održane u Valjevu, Gornjem Milanovcu, Trsteniku, Kruševcu, Raškoj, Knjaževcu, Aleksincu, Nišu, Vranju, Žagubici i Vučju.

U Udruženju Green baike kažu da je u odnosu na druge gradove u Valjevu jako loša situacija i da je ljude mnogo lakče motivisati da se uključe u sve druge akcije osim u ekološke.

Sveki stanovnik Srbije u proseku godišnje ostavi svom potomstvu 300kg kućnog otpada u trajno nasleđe. Skoro polovina tog otpada odlaže se na divlje deponije koje se nalaze uz vodotokove, gradske trgove i parkove za decu. Neadekvatno odlaganje otpada ima negativan uticaj na životnu sredinu: vazduh, podzemne i površinske vode, zemljište, što posredno dovodi do ugrožavanja biljnog i životinjskog sveta i ljudi. U zemljama EU prosečno se reciklira 40 procenta otpadnog materijala godišnje, dok je u Srbiji procenat recikliranog otpada skoro 4 puta manji. Otpad nije đubre, otpad je sirovina!

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…