komoralogo.jpgPrethodnu poslovnu godinu, privreda sa područja RPK Valjevo završila je sa ukupnim obimom razmene od 1117,4 miliona dolara ili 17% više u odnosu na 2007. godinu, uz deficit od 63,2 miliona dolara. Izvoz predstavlja 47% ukupne razmene i realizovan je u vrednosti od 527,1 milion dolara, što je za 21,1% više u odnosu na 2007 godinu. Oko 66% izvoza realizovano je na tržište zemalja EU, 31% u zemlje CEFTA regiona i 9% na ostala područja.
U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri su Italija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Nemačka i Austrija, sa kojima je realizovano 67%. ukupnog izvoza. Vrednost uvoza povećana je za 10,3% , što je ispod nivoa Republike Srbije, koja beleži rast od 24%. Uvoz iznosi 590,3 miliona dolara. Deficit robne razmene iznosi 63,2 miliona dolara, što je za 37,4% manje od nivoa deficita u 2007. godini, dok je na nivou Srbije deficit povećan za 23,6%. Pokrivenost izvoza uvozom iznosi 89%, veća je u odnosu na 2007.godinu, kada je iznosila 81%, kao i u odnosu na Srbiju, 47,7%. Iako je privreda sa regionalnog područja zabeležila solidne rezultate, po visini razmene, izvoza i uvoza nalazi se na šestom mestu u privredi Srbije, problemi vezeni za svetsku finansijsku krizu odražavaju se i na spoljnotrgovinsku razmenu, koja od avgusta meseca beleži pad iz meseca u mesec.
Posledice krize se osećaju u većini izvozniih sektora privrede, posebno u oblasti crne metalurgije, sektoru prerade sekundarnih sirovina, metalskom sektoru i ostalih sektora kako zbog pada cena izvoznih proizvoda, tako i zbog toga što su ključne zemlje u koje se izvozi nalaze u recesiji.
Izvozni sektor privrede očekuje početak primene mera Vlade Srbije u oblasti povećanja likvidnosti, lakšeg pristupa izvoznika sredstvima za finansiranje, obezbeđenja obrtnih sredstava pod povoljnijim uslovima za realizaciju izvoznih poslova, viši stepen osiguranja izvoznih ugovora, stabilnost, finansijusku podršku za unapređenje konkurentnosti i stimulacije, njihovu blagovremenu isplatu, povraćaj PDV-a u utvrđenom roku, smanjenje administrativnih troškova, pojednostavljenje procedura pri dobiajnju dozvola i saglasnosti i uopšte stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…