infakt__frame.jpgValjevska firma Robotakt osnovana je 2007. godine i bavi se automatizacijom industrijske proizvodnje sa posebnim akcentom na robotiku. Robotakt je organizacioni deo ABB, a od sredine prošle godine imaju ugovor i sa japanskim proizvođačem FANUK-a. Prema rečima vlasnika Željka Krstivojevića potražnja na srpskom tržištu postoji.

Koliko je isplativa instalacija robota u proizvodnji pokazuje primer po kojem je norma radnika na zavarivanju rešetki za prenos određenih delova u automobilskoj industriji 50 komada za osam sati, dok robot za isto vreme zavari 120 komada i može da radi 24 časa dnevno, 15 godina bez prestanka.

Privreda Srbije u tehnološkom smislu zaostaje 30 godina za svetom, pogotovo u robotici i automatizaciji proizvodnje, smatraju stručnjaci.
Iako smo nekada bili među liderima u razvoju robotike, danas u Srbiji radi samo jedna fabrika koja sklapa robote za industriju. Fabrike u državnom vlasništvu uglavnom čekaju da budu privatizovane, pa da ih novi vlasnik i tehnološki osavremeni.
Možda zvuči neobično i neverovatno, ali čak i posao čuvanja ovaca u tehnološki razvijenim zemljama obavljaju roboti-čobani. U razvijenim zemljama mašine šetaju kućne ljubimce, brišu prašinu i kuvaju ručak. Uključuju i isključuju sve kućne uređaje. Roboti su prave kućne pomoćnice, što je za nas još u domenu naučne fantastike .

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…