zasluzeni_odmor.jpgVeterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proglasila je teritorije Race, Plandišta i Lucana podrucjima zaraženim i ugroženim od besnila nakon napada na osmoro ljudi macaka kod kojih je potvrdeno besnilo. Na našem podrucju sredinom aprila ove godine Uprava za vanredne situacije odeljenja Ministarstva odbrane u Valjevu obavestila je gradane da je Republicka veterinarska inspekcija proglasila podrucja u poluprecniku od najmanje 3 km od žarišta u Petnici i Bacevcima i u lovištu Magleš, zaraženim od zarazne bolesti životinja besnila, a izvor zaraze bila je lisica.

Besnilo je akutno infektivno oboljenje, koje se gotovo uvek završava smrcu. Na coveka se prenosi ujedom obolele životinje, a najopasniji su ugrizi u vrat i lice. Radi sprecavanja pojave besnila sprovode se zakonske mere zaštite kao što su popis, vakcinacija i obeležavanje pasa i macaka.

Nadležno ministarstvo i veretinarska služba apeluje na sve gradane da svoje kucne ljubimce vakcinišu protiv besnila u propisanom roku, ali i upozoravaju da ce protiv vlasnika nevakcinisanih pasa i macaka koje ujedu coveka veterinarski inspektori podneti prijavu sudiji za prekršaje.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…