meningitis.jpgU anketi koju je interno sprovelo rukovodstvo ZC Valjevo za sada nijedan lekar nije se prijavio za napuštanje bolnice, dok je samo osmoro lekara i medicinskih sestara zainteresovano za dopunski rad u nekoj od privatnih klinika. Ipak, do 11. decembra, zaposleni u zdravstvu morace da se opredele da li ce raditi u državnoj ustanovi, privatnoj praksi ili ce raditi u jednoj i u drugoj po pola radnog vremena.

U ZC smatraju da nakon primene novih propisa u zdravstvu, nece biti ugrožen položaj pacijenata i da zdravstvena zaštita gradjana KO nece biti nižeg nivoa, nego što je bila do sada.

U strucnim raspravama oko toga da li “državnim” lekarima treba dozvoliti da dopunski, prakticno poluprivatno rade u sistemu javnog zdravstva, ili kao do sada – kod privatnika, pacijent i njegova prava nekako opet ostaju na margini. U ministarstvu zdravlja, kažu da ce se u vecernjim klinikama pružati vanstandardne usluge, koje ne spadaju u prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Još nije jasno da li ce se, i kako, organizovati sistem kontrole. Jer, lako bi moglo da se dogodi da lekari pacijente iz redovnog radnog vremena, kada se usluge pružaju na teret osiguranja, preusmeravaju u vecernje klinike, gde ce se pregledi naplacivati po tržišnim cenama. Lekarska komora Srbije uputila je zahtev Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti i zakonitosti clana 277. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je dozvoljen dopunski rad, ali samo u prelaznom roku koji istice 10. decembra.

U LKS smatraju da se prica o necemu što je potpuna magla i da još ništa nije definisano, kao i da bi trebalo sacekati i videti kakve ce biti uredbe kroz koje ce Ministarstvo da sprovede nova rešenja.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…