infakt__frame.jpgMeđu 20 najboljih projekata finansiranih iz švedske fondacije “Gustav Peti” nalazi se i “Sport za sve”, projekat koji mladi Lajkovčani okupljeni u nevladinoj organizaciji “Ruka ruci” realizuju zajedno sa Sportskim savezom Skona iz istoimene pokrajine u Švedskoj. Nedavno je u Švedskoj organizovana prezentacija tih projekata, kojoj su prisustvovali Marijana Matović i Zoran Brkić.
Ovaj međunarodni projekat, namenjen razvijanju sporta kod osnovaca i srednjoškolaca kroz druženje i neobavezne aktivnosti, uključenju seoske dece i omladine, kao i dece ometene u razvoju, u Lajkovcu se odvija od 2005. godine zahvaljujući dipl. filologu švedskog jezika Marijani Matović. Svake godine se održavaju seminari sa predavačima iz Švedske, letnji kampovi, obuke vršnjačkih instruktora, volonterske akcije, a manje grupe idu u studijsku posetu ovoj skandinavskoj zemlji. Mladi se kroz ove aktivnosti podstiču na volonterski rad i neformalno obrazovanje, uče kako da uspešno organizuju rad omladinskih udruženja, kako da primene sportske igre pristupačne svima itd. Osim švedskih fondova, ovaj program redovno podržava Opština Lajkovac.
U maju je na Divčibarama održan seminar za 25 osnovaca, srednjoškolaca i studenata pod nazivom “Volonterizam u okviru omladinskog rada”, na kojem su predavači bili Hampus Lundstrom iz Skone i predstavnici humanitarne NVO “Dečje srce” iz Beograda. Tradicionalni letnji kamp u odmaralištu Crvenog krsta u Bogovađi od 18-22. avgusta imaće oko 50 učesnika – među njima će biti i 20 učenika od prvog do četvrtog razreda lajkovačkih seoskih škola, 15 aktivista-učenika VII i VIII razreda centralne škole “Mile Dubljević”, kao i nekoliko dece ometene u razvoju. Buduće akcije NVO “Ruka ruci” biće u tom smeru – pripremaju validnu bazu podataka hendikepiranih osoba u opštini Lajkovac, krenuće u kućne posete kako bi snimili stanje i pripremili akcioni plan za rad sa njima.
Velika korist od projekta je uključenje novih članova, mahom osnovaca, koji su ove godine sproveli više različitih akcija: prikupljanje udžbenika i lektire za nezbrinutu decu, maskenbal, karaoke veče u Domu mladih, projekcije filmova, a počinje i uređenje placa pored Kolubare koji im je poverila Opština. U jesen sledi studijska poseta Švedskoj i još jedan seminar na Divčibarama.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…