infakt__frame.jpgZdrav i lep osmeh deteta formiraju roditelji. Oblik, veličina i boja zuba nasledne su osobine, dok se na njihovu strukturu može bitno uticati ispravnim higijensko– dijetetskim režimom. Od ove godine tim Stomatološke službe Valjevo u saradnji sa medicinskim sestrama predškolske ustanove započeo je i redovnu kontrolu zdravlja zuba dece iz jaslene grupe.

Najčešće zubno oboljenje dece jeste zubni karijes. Može se javiti odmah nakon njihovog nicanja, na mlečnim zubima. Cirkularni karijes je izazvan slatkim napitcima koji se odojčetu daju u flašici sa cuclom ili varalicom umočenom u med, trikom koji majke koriste kako bi smirile svoju bebu.

Izazivači karijesa su bakterije koje razlažu šećere, što znači da konzumiranje slatkih namirnica favorizuje njegovu pojavu i razvoj. To nikako ne znači da svom detetu treba zabraniti slatkiše. Rešenje je i u pranju zuba nakon svakog obroka. Ipak, takvu disciplinu retko možemo očekivati i od znatno starijih i odgovornijih, pa je sasvim dovoljno zube prati dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Deca se po pravilu plaše zubara. Neprijatna iskustva iz stomatoloških ordinacija ne treba nikada prepričavati pred decom. Svojim primerom dete treba usmeriti da zubara prihvati kao prijatelja, a da mu odlazak u zubnu ordinaciju bude prijatan.

Zato, treba prihvatiti odgovornost. Roditelji su ti koji deci stvaraju obrasce ponašanja u različitim životnim oblastima. Ukoliko prihvatimo da je preventiva više od pola zdravlja, ispravnom higijenom i ranim stomatološkim intervencijama lišićemo svoje dete svih neugodnosti posete stomatologu.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…