infakt__frame.jpgOd 18. do 21. maja u IS Petnica traju proelećni seminari molekularne biomedicine, matematike i računarstva. Nakon toga uslediće seminari sociokulturne antropologije i psihologije. Od 1. juna u IS Petnica počinje Letnja naučna škola, multidisciplinarni program za učenike sedmih razreda osnovnih škola.

Arheologija
Seminar arheologije osmišljen je tako da polaznici upoznaju metodologiju arheoloških istraživanja sa akcentom na terenskoj metodologiji – rekognosciranju, kao i da se upoznaju sa radom sa terenskom i kabinetskom dokumentacijom. Planiran je i aktivan rad i vežbe sa pokretnim arheološkim materijalom
Sve ove aktivnosti treba da posluže uvođenju polaznika u samostalni istraživački rad u toku letnjih seminara i da njihov rad učine što učinkovitijim. Planirana predavanja kao npr.: Mlađi neolit Balkana, Analitička obrada keramičkog materijala, Uvod u rimsku keramiku, Srednjovekovni pokretni nalazi – šta s njima?… prati i prezentacija rada na pokretnom arheološkom materijalu i metodologija koja se koristi prilikom analitičke obrade određene vrste pokretnog arheološkog materijala.

Molekularna biomedicina
Tema seminara molekularne biomedicine su Neuronauke, a sa težištem na osnovama neurotransmisije i različitim elektrofizioliškim metodama. Takođe će biti reči i o modernim tehnikama kliničke dijagnostike, kao što je magnetna rezonanca. Naravno, analiziraće se predlozi projekata za samostalno istraživanje i diskutovati o eventualnim problemima za njihovo izvođenje.
Matematika
U cilju pripreme polaznika za samostalni istraživački rad u toku leta, na seminaru matematike se proučavaju neki od matematičkih programskih paketa kao što su Mathematica i Matlab, u čemu polaznicima pomažu predavači sa Prirodno-matematičkih fakulteta iz Beograda i Novog Sada. Poslednje veče: opuštanje – Matematički kviz.

Računarstvo
I seminar računarstva je posvećen pripremi polaznika za rad na samostalnim projektima. Polaznici iznose predloge projekata, nakon čega se vrši analiza ispravnosti predložene metodologije rada s ciljem da se preduprede eventualni problemi i zastoji u radu. Predavanja su vezana za izradu klijent-server aplikacija u Javi, uz korišćenje najrasprostranjenijih Java razvojnih alata.

Prošle nedelje: elektronika
Na prošlonedeljnom seminaru elektronike polaznici su radili na izradi simulacija nekih pojava iz svakodnevnog života, a imali su priliku da čuju i veći broj predavanja iz elektronike i fizike (neke od tema su bile: CELL arhitektura, FPGA, video kompresija i KNX), što je nekima od njih poslužilo i kao izvor ideja za predstojeća istraživanja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…