Bolnica 2.jpgMeđunarodni dan medicinskih sestara 12 maj obeležen je akcijom medicinskih sestara Doma zdravlja ispred Opštine Valjevo, gde su građani mogli da prekontrolišu osnovne parametre zdravlja.

Međunarodni dan medicinskih sestara se obeležava 12. maja svake godine u znak sećanja na datum rođenja Florens Najtingel. Florens Najtingel je rođena u Firenci 12. maja 1820. godine kao ćerka bogatog veleposednika . Nakon završetka školovanja u Nemačkoj 1851. prijavila se za odlazak u Tursku, gde se sa grupom od 38 medicinskih sestara brinula o ranjenicima, kao prva grupa žena koje su kao medicinski radnici otišle na front. Kada se 1856. godine vratila u Englesku, već je bila nacionalna heroina. Do kraja svog života se zalagala za napredak struke medicinskih sestara i prava žena. Umrla je u Londonu, 13. avgusta 1910. godine.

Pre dve godine, tačnije u junu 2006. godine oformljena je sestrinska komora na nivou republike Srbije. Zdravstveni centar Valjevo pripada ogranku Užica i ima svoja 4 delegata.

I ovoga puta za proveru osnovnih parametara zdravlja, šećera i krvnog pritiska sugradjani su bili zainteresovani u velikom broju.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…