infakt__frame.jpgKampanja “Euromelanom – Evropski dan borbe protiv melanoma” obeležava se 5. maja, a osnovni cilj kampanje je upozoravanje javnosti na opasno dejstvo Sunca na kožu i edukacija građana o malignom melanomu, kao ozbiljnom obliku raka kože. U okviru ove akcije građani su mogli da urade besplatan skrining za rak kože, da se informišu o faktorima rizika i simptomima melanoma u početnom stadijumu, ali i saznaju više o štetnom delovanju Sunca na kožu, uz savete za zaštitu. Za besplatan pregled u valjevskoj prijavljeno je 100 građana.

Melanom predstavlja maligni tumor i razvija se na koži. Prvenstveno melanom se javlja kod odraslih, i to dominatno kod žena na ekstremitetima, a kod osoba muškog pola na glavi, vratu ili ledjima. Prvi znaci su crvenilo, svrab, otok i krvarenje. Dobra vest je i da melanom, ukoliko se utvrdi dovoljno rano, može da se leči, a u letnjim mesecima koji nam predstoje treba povesti računa o izlaganju suncu.

Kampanja “Pregledajte svoje mladeže redovno, otkrijte melanom na vreme” prošle godine održana je u 22 evropske zemlje. Besplatni pregledi u svim zemljama su prilika da dermatolozi, kroz anonimne ankete, prikupe podatke o bolesti i navikama pacijenata, vezanim za izlaganje Suncu, metode zaštite i td. Upitnik je bio jedinstven u svim zemljama Evrope, a dobijene podatke će analizirati Organizacioni odbor Evropskog dana melanoma.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…