sume zima.jpgIako u senci svakodnevnih političkih dešavanja, i uvek “važnijih stvari”, u svetu, a i kod nas danas se obeležava Dan zaštite šuma. U Srbiji danas ima oko 2,5 miliona hektara pod šumama, a po strukturi polovina je u privatnom vlasništvu. Godišnji prirast je oko 6 miliona kubika, dok se u istom periodu poseče oko 2,5 miliona. U poslednjih 40 godina šumovitost u Srbiji porasla je sa 21 na 27,4%.

Po tim podacima, nalazimo se u grupi zemalja bogatih ovim resursom, ali bogati smo siromašnim šumama, koje se nekontrolisano eksploatišu, uz minimalna ulaganja. Šume su faktor stabilnosti klimatskih elemenata i pojava koje utiču na mikroklimu područja, utiču i na sastav vazduha. Drvo se koristi kao sirovina u industriji, a ono što je vrlo bitno imaju i vodoregulacionu funkciju.

Šume predstavljaju jedan od najsloženijih ekosistema na zemlji i dragoceni prirodni resurs od izuzetnog ekonomskog značaja za čoveka. preterano korišćenje šuma dovelo je do konstantnog smanjivanja površina pod šumom i do degradacije životne sredine. Zaustaviti ovaj proces, slediti strategiju racionalnog i mudrog upravljanja šumama, jedan je od preduslova zdrave životne sredine i borbe za opstanak Planete.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…