etno.jpg20. mart Opština Valjevo obeležava kao Dan Valjeva u znak sećanja na prvo oslobođenje Valjeva u Prvom srpskom ustanku kada je Valjevo od orujentalne kasabe počelo da poprima hrišćanska obeležja i da se postepeno približava evropskoj civilizaciji kojoj je i pripadao u ranom srednjem veku.

Ovaj dan ujedno simbolizuje i sva druga oslobađanja u istoriji Valjeva, predstavljajući tako dan slobode za sve valjevce. Ujedno, ovaj datum je i simbol početka kontinuiranog razvoja varoši, njenu modernizaciju i uključivanje u civilizacijske tokove i savremeno društvo.

Na svečanosti u Domu kulture povodom dana Valjeva uručene su i nagrade za postignute uspehe u protekloj godini. U oblasti ekonomije i privređivanja nagrada je dodeljena Vidoju Vujiću za doprinos razvoju privrede valjevljevskog kraja. U oblasti obrazovanja posthumno, nagrada je dodeljena profesoru Životi Filipoviću za životno delo krunisano zbirkom “Moj leteći razred”. Doktoru Radisavu Vujiću, direktoru Zavoda za poljoprivredu dodeljena je nagrada za oblast nauke. U oblasti medicine za postignut nivo u pružanju zdravstvenih usluga nagrada je uručena Zdravstvenom centru Valjevo. Članici PK Valis Anđelki Petrović uručeno je priznanje iz oblasti sporta za postignute rezultate u toku protekle godine kada je postala i juniorski prvak balkana. Dramaturg Dušan Spasojević dobitnik je priznanja u oblasti umetnosti za tekstove “Odumiranje” i “Zvarinjak” dok je za reportaže “Živela naša Srbije” i knjigu o Radovanu Belom Markoviću nagrada u oblasti novinarstva pripala Draganu Todoroviću. Specijalna nagrada iz oblasti nauke dodeljena je Mladenu Radivojeviću za osvojenu zlatnu medalju na matematičkoj olimpijadui u Vijetnamu. Zahvalnica grada uručena je i ministru za infrastrukturu Velimiru Iliću.

U programu obeležavanja Dana Valjeva učestvovao je i hor Hadži Ruvim i glumice Jelena i Ivana Žigon.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…