Bolnica 3.jpgDecembra 2007. godine u Radiološku službu valjevske Bolnice instaliran je aparat Magnetom Avanto Tim (76 x 32) proizvođača Siemens, statičkog magnetnog polja jačine 1,5 Tesla. Pregled magnetnom rezonancom je najsavremenija dijagnostička metoda i potpuno je bezbedna za pacijenta, a obezbeđuje detaljan, trodimenzionalni prikaz struktura sa velikim mogućnostima razlikovanja mekih tkiva. Na današnjoj svečanosti povodom zvaničnog početka rada magnetne rezonance uručene su i zahvalnice donatorima koji su pomogli nabavku ovog savremenog aparata.

Svečanosti je prisustvovao ministar zdravlja Tomica Milosavljević. On je sa saradnicima obišao Dom zdravlja Valjevo i Zavod za javno zdravlje.

Magnetna rezonanca u valjevskom ZC puštena je u probni rad početkom decembra prošle godine. Sredstva za nabavku aparata su zajednički obezbeđena od strane ZC, Republičkog zavoda za zrdavstvenu zaštitu, lokalnih samouprava sa područja KO i privrednika iz ovog regiona. Aktiviranjem magnetne rezonance zaokružuje se kompletna dijagnostika, a ujedno se i postiže decentralizacija zdravstvene zaštite.

Magnetnom rezonancom se mogu pregledati svi delovi tela: centralni nervni sistem (mozak i kičmena moždina), koštano-zglobni sistem, mišići, krvni sudovi, trbušni organi, karlični organi, ekstremiteti… Moguće promene u organizmu MR registruje pomoću radiotalasnog zračenja tako da nema štetnih efekata kao kod rendgenskog pregleda. Signal se prima preko kompjutera i registruje u vidu slike preseka određenog dela tela.

Do sada je u Valjevu obavljeno oko 800 pregleda – 163 u decembru, a u 2008. zaključno sa 13. martom pregledana su 652 pacijenta, što je u proseku 10-15 pacijenata dnevno. Na pregled se trenutno čeka oko tri nedelje – Lista čekanja je formirana do 4. aprila, uprkos činjenici da pacijenti stižu iz čitave zapadne Srbije. Polovina pregledanih pacijenata je van Kolubarskog okruga – najviše iz filijala RZZO-a Šabac, Loznica i Užice. Dijagnostika magnetnom rezonancom sprovodi se uz stručne konsultacije lekara i tehničara Instituta za onkologiju Vojvodine iz Sremske Kamenice. Prvi lekar koji je obučen za rad magnetnom rezonancom je dr Aleksandar Tetiković.

Za prva dva i po meseca 2008. godine, Radiološka služba Regionalne opšte bolnice u Valjevu uradila je i 1664 pregleda multislajsnim skenerom, 209 mamografija i 59 arteriografija (angio-sala).

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…