Bolnica 2.jpgU valjevskom Zdravstvenom centru danas je počela montaža uređaja za sterilizaciju medicinskog opasnog otpada. Uređaj je nabavljen u okviru projekta Ministarstva zdravlja koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju, a kojim će se urediti bezbedno upravljanje medicinskim otpadom.

Inače, od oko 40.000 tona infektivnog otpada, koji se godišnje stvori u Srbiji, jedna petina je opasna po zdravlje. Do sada je u Srbiji opasni medicinski otpad odlagan na neodgovarajući način. Završavao je u kontejnerima i na gradskim deponijama, predstavljajući tako veliku opasnost po zdravlje građana. Za problem rešavanja medicinskog otpada u Srbiji, kao jednog od ključnih pitanja sprečavanja pojave zaraze i bolesti, Evropska unija je odvojila sedam miliona evra. Planirano je da projekat bude završen do juna 2009.

Obaveza ZC je da obezbede prostorije u kojoj će sistem biti smešten, posle čega sledi obuka osoblja koje će brinuti o uništenju medicinskog otpada. Tako će se taj opasan otpad pretvarati u običan komunalni otpad, koji može da se skladišti na deponijama. Ovaj sistem u Srbiji je među najsavremenijima u Evropi. To je dvostruki sistem sigurnosti jer će se infektivni medicinski materijal prvo sterilisati vodenom parom i mikrotalasima, a potom usitnjavati i to u samoj zdravstvenoj ustanovi. Na taj način sprečiće se ponovno korišćenje upotrebljenog materijala i u potpunosti eliminisati ekološka opasnost.

Novim zakonom biće pooštrene i kaznene mere za zdravstvene ustanove, ali ne samo u novčanom smislu. Nepoštovanje pravila i ugrožavanje zdravlja zdravstvenih radnika i građana ubuduće će biti tretirano kao krivično delo.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…