dom_ydravlja_1.jpgPovodom obeležavanja Svetskog dana glaukoma u sredu 5. marta u 10 časova u prostorijama Službe oftalmologije (treći sprat hirurškog bloka valjevske Bolnice) biće održana konferencija za novinare, na kojoj će govoriti načelnik Službe dr Slađana Jokić.

Glaukom je veoma raširena bolest koja se smatra drugim uzročnikom slepila u svetu. Budući da je to bolest koja dovodi do nepovratnog gubitka vida obično bez upozoravajućih simptoma sve do odmaklog stadijuma bolesti, čak 50% zahvaćenih osoba u razvijenim zemljama, pa sve do 90% osoba u zemljama u razvoju nije svesna da ima glaukom. Udruženje za borbu protiv glaukoma Srbije se priključilo akciji obeležavanja Svetskog dana glaukoma kako bi se skrenula pažnja našoj populaciji o potrebi za redovnim pregledima kod očnog lekara, jer je to jedini način da se bolest otkrije u ranom stadijumu.

Svetski dan glaukoma se obeležava 6. marta. Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije ovaj datum će biti obeležen akcijom „Dan otvorenih vrata“. Uz distribuciju edukativnog materijala građani će u očnim ordinacijama moći da izmere očni pritisak. U Domu zdravlja Valjevo će biti organizovano merenje očnog pritiska u četvrtak 6. marta od 10 do 14 časova u oftalmološkoj ambulanti (Medicina rada).

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…