ljudi.jpgOd ponedeljaka, 28. januara, od 8 sati ujutru radnici svih filijala Pošte Srbije biće spremni da evidentiraju prve građane koji žele da se prijave za besplatne akcije. Evidentiranje će trajati sve do kraja jula, pa nema potrebe za žurbom, niti za formiranjem redova ispred šaltera.
Bez obzira na to kada se prijave, ukoliko to učine u zakonskom roku (od 28. januara do 31. jula) građani koji imaju pravo na akcije biće evidentirani i jednako će, i na isti način, učestvovati u predstojećoj podeli.

Svi će dobiti jednak broj akcija i jednaku novčanu nadoknadu od do sada privatizovanih preduzeća, tako da je sasvim svejedno da li neko na šalter Pošte dođe prvog, ili poslednjeg dana tokom ovih šest meseci.
Šalteri za upis akcija biće vidno obeleženi, a ukoliko se stvore gužve, prijavljivanje će moći da se obavi na svim šalterima u poštama. Inače, Pošta Srbije, u svojih 1.319 jedinica poštanske mreže na teritoriji cele Srbije ima ukupno 3.199 šaltera i više od 4.000 obučenih radnika za ovaj posao. U svim poštama biće i sandučići u koje građani mogu da “ubace” svoja pitanja i primedbe u vezi sa evidentiranjem građana.
Lična karta je jedini obavezni dokument koji građani treba da ponesu da bi se evidentirali. Ko ima otvoren račun, neka ponese i bankarsku karticu sa tim brojem. Procene kazuju da od oko 4,5 miliona građana koji će upisati ove akcije, oko milion njih nema otvorene račune.
Važno je istaći da je potpuno nebitno u kojoj će se pošti prijaviti koji građanin. Sve je umreženo i evidencija je jedinstvena. S obzirom na to da će se građani evidentirati po osnovu jedinstvenog matičnog broja, praktično je nemoguće da se neko prijavi dva puta.
Ukoliko se, pak, desi da sam poštanski službenik pogrešno unese podatke, jer upravo on kompjuterski popunjava formulare, a sam građanin ne primeti grešku kad potpisuje dva primerka prijave, ispravka na šalteru je moguća samo u toku istog dana kada je učinjena. Kada se u osam sati uveče zatvori pošta, a podaci proslede Agenciji za privatizaciju, za sve ispravke nadležne su druge institucije. Nadležni iz Pošte navode da je ceo računarski sistem višestruko osiguran od raznih tehničkih problema i popularno nazvanih “padova sistema”, a samim tim zaštićeni su i podaci o građanima.
Inače, za svako namerno davanje lažnih podataka o sebi, prilikom evidencije, predviđene su novčane kazne za građane, u iznosu do 10.000 dinara. Takođe, ako službenih Pošte upiše podatke građanina koji se ni ne pojavi na šalteru, to može da ga košta i do 50.000 dinara…
Od ponedeljka će raditi i posebna, besplatna telefonska linija za sve zainteresovane građane koji žele da postave pitanje ili da razreše neku nedoumicu. Broj 0800-100-300, biće otvoren od ponedeljka. Za ovu besplatnu podelu akcija su predviđene akcije šest javnih preduzeća: NIS, EPS, “Jata”, Telekoma, “Galenike” i Aerodroma “Nikola Tesla”.

PENZIONERI šest javnih preduzeća koja se privatizuju već su počeli u Fondu PIO da uzimaju fotokopije svojih radnih knjižica, koje su im neophodne da bi se prijavili za akcije po osnovu staža. Kako saznajemo, u Beogradu je u filijalama Fonda otvoren poseban šalter u tu svrhu, gde penzioneri mogu besplatno da dobiju overenu fotokopiju svoje radne knjižice. Takođe, Fond će im, ovom prilikom, vratiti i radne knjižice, koje su se do sada nalazile u ovoj instituciji.

NEPISMENI građani takođe treba da se za besplatne akcije prijave lično, na šalterima Pošta. Za razliku od građana koji će svojim potpisom na dva dokumenta potvrditi tačnost podataka iz svoje lične karte, nepismeni građani će ostaviti – otisak prsta.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…