manastir 3.jpgOtac Ava Justin Popović rođen je u Vranju 7. aprila 1894. Završio je teološke studije na Oksfordskom univerzitetu i na Teološkom fakultetu u Atini, gde je doktorirao 1926. godine. Od 1922. bio je profesor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, od 1934. profesor Bogoslovskog fakulteta Universiteta u Beogradu. Bio je urednik casopisa Hriscanska misao od1922-1927; zajedno sa Branislavom Petronijevićem osnivač je Srpskog filosofskog drustva (1938). Monah od (1916). prevodilac bogoslovsko-asketske i svetootačke literature.
Govorio je tečno četiri jezika (grčki, ruski, njemački i engleski), a u prevodu je koristio 11 rečnika. Osim velike učenosti, posebno treba istaći Avin isposnicki i molitvenicki duh. Svakodnevno je služio svetu liturgiju do same smrti, moleci se za spasenje vascijelog roda ljudskog. Na Blagovijesti 1979. godine se i upokojio u manastiru Ćelije. Na njegovom grobu, kako je sam želio, nalazi se samo kameni krst i cvijece. Svojim nasljednicima Ava je ostavio testament da objave njegova djela, s tim da cist prihod ide u fond “Sveti Jovan Zlatousti”, s ciljem podizanja trioltarnog hrama u cast svetog Save – centralni oltar, svetog Justina Filozofa – južni oltar, svete Marije Egipcanke – sjeverni oltar, i to u manastiru Celije, ako bude bilo moguce.
Iza sebe je ostavio obimno, cudesno i bogonadahnuto djelo teološkog, filozofskog i bogoslužbenog karaktera u obimu od 33 toma, kao i 12 tomova Žitija svetih, prvi put priredenih na srpskom jeziku.

Tokom protekle godine snimljen je i dokumentarno-igrani film Ava Justin Ćelijski koji bi uskoro trebalo da doživi i svoju ppremijeru. Intenzivan rad na filmu počeo je u prvoj polovini 2006. tokom koje je snimljen veliki broj intervjua sa srpskim vladikama, duhovnicima, monasima i monahinjama i svima onoima koji su imali priliku da se susretnu sa ovim velikim bogoslovom.
Scenario i režiju radio je đakon Nenad Ilić.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…