dom_ydravlja.jpgSvetski dan zdravlja je najznačajniji datum Svetske zdravstvene organizacije, događaj koji se obeležava svuda u svetu. Od 1950. godine Svetski dan zdravlja obeležava se 7. aprila svake godine, sa težnjom da se poveća svest o značaju zdravlja. Tema Svetskog dana zdravlja za 2007. godinu je „Međunarodna zdravstvena bezbednost”. Ova tema je odabrana da bi se istakla činjenica da se sa globalizacijom povećava i briga o zdravlju, uzimajući u obzir nove izazove koji prelaze granice jedne države i imaju uticaj na zajedničku bezbednost svih ljudi na svetu.

Putem povećane saradnje među razvijenim i zemljama u razvoju, međunarodna zajednica će biti bolje pripremljena da se suoči sa najvažnijim problemima javnog zdravlja i da pomogne da svet bude mnogo bezbedniji. Cilj Svetskog dana zdravlja 2007. je da usmeri pažnju na međunarodna zdravstveno-bezbedonosna pitanja, da obezbedi visoki politički interes za ta pitanja i da demonstrira kako zdravlje može povezati nacije, spoljnu politiku i bezbednost.

U globalizovanom svetu, pojava epidemija je pretnja kolektivnoj svetskoj bezbednosti. Pretnje zdravlju i bezbednosti su sve veće i šire se brže nego ikad.
Sve države moraju investirati u zdravlje i graditi sposobnost za prevenciju novih i postojećih pretnji, jačajući javno zdravstvene sisteme. Samo tako se može izgraditi sigurnija budućnost. Implementacija Međunarodni sanitarni pravilnik (International Health Regulations) u junu 2007.godine će pomoći izgradnji i jačanju mehanizama za nadzor nad epidemijama na državnom i međunarodnom nivou.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…