infakt__frame.jpgStalna konferencija gradova i opština danas je u Beogradu organizovala konferenciju pod nazivom “Za aktivnijeg građanina” u okviru projekta “Podrška jačanju građanskog učešća na lokalnom nivou”. Ovaj projekat ima za cilj da podigne svest o potrebi većeg učešća građana u lokalnom političkom životu i promoviše principe demokratskog upravljanja, pokrene i pomogne usvajanje strateškog dokumenta o učešću građana u lokalnom javnom životu od strane Vlade Republike Srbije, te da poboljša participaciju građana na lokalnom nivou, posebno obezbeđujući učešće mladih, žena, manjina i populacije siromašnih.

U sklopu aktivnosti koje treba da podrže ovaj proces, SKGO je inicirala rad na komparativnoj analizi pravnog okvira i politika u Republici Srbiji i drugim evropskim zemljama, kao i na istraživanju postojeće situacije u našoj zemlji u vezi sa građanskim učešćem na lokalnom nivou. Rezultati i preporuke ovih istraživanja biće predstavljeni na ovoj konferenciji.

Na osnovu ovih preporuka i drugih relevantnih iskustava ali i na temelju zaključaka ove konferencije, SKGO će kroz svoju radnu grupu izraditi i promovisati usvajanje nacionalne strategije za građansko učešće na lokalnom nivou. Pored toga, značaj ove konferencije jeste i u tome što je ona prilika da se čuju i iskustva, dobra praksa i problemi iz naših gradova i opština vezani za učešća građana u procesu odlučivanja.

Pored predstavnika lokalnih vlasti, ovom skupu prisustvovaće i brojni domaći i strani visoki zvaničnici, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i institucija, diplomatskog kora i međunarodnih donatorskih organizacija.

Među učesnicima su i Aleksandar Milijašević, izvršni direktor Odbora za ljudska prava Valjevo, Milena Pavlović, načelnik Opštinske uprave Valjevo i Vukajlo Nenadović poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u Valjevu.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…