infakt__frame.jpgKad bi pre nego što napišu recept za antobiotike lekari rekli roditeljima da pričekaju 48 sati i vide da li će infekcija uha kod deteta sama proći, problem prečestog uzimanja antibiotika bi bio ublažen, istakli su američki istraživači.

Naučnici sa Univerziteta “Jejl” su izneli podatak da je od 238 pacijenata između šest meseci i 12 godina starosti, koji su dovedeni u bolnicu žaleći se na infekciju uha, dve trećine njih čijim je roditeljima rečeno da sačekaju na kraju nisu ni uzeli antibiotike, preneo je Rojters.

Grupa dece koji nisu uzeli lekove se oporavila istom brzinom kao i deca koja su antibiotike uzela odmah, što ukazuje na to se infekcija često leči sama od sebe. Među onom decom čijim je roditeljima rečeno da sačekaju 48 sati, a na kraju su ipak uzeli lek, to je uradjeno zato što se kod dece pojavila povišena temperatura, bol u uhu ili nemirno ponašanje.

Lekari u SAD svake godine prepišu 15 miliona doza antibiotika za lečenje infekcija uha kod dece, ali sve je više dokaza da su ti lekovi u nekim slučajevima nepotrebni. Njihova prečesta upotreba može da dovede do razvoja bakterija otpornih na antibiotike.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…