novac_.jpgSudeći prema kretanju cena, inflacija je trenutno oko nula odsto, a dinar je i dalje jak u odnosu na evro.
Iz Vlade Srbije za sada nema predviđanja da li će se stabilan kurs i cene održati i na jesen, ekonomisti procenjuju da više cene dolaze u septembru. Inflacija je u junu bila na nuli, a u julu bi mogla biti i negativna, procenjuju statističari. Na to su uticali pad vrednosti evra u odnosu na dinar i pad cena sezonskog voća, a, sem alkoholnih pića i usluga u restoranima, nema poskupljenja osnovnih namirnica.
I pored toga, kućni budžet izgleda da je nedovoljan. U septembru, posle godišnjih odmora i početka školske godine, kada je novac najpotrebniji, obično skaču i cene.Taj skok ne bi trebalo da bude veliki jer su, kako se čini, rast kredita i plate u javnom sektoru stavljeni pod kontrolu.
Na inflaciju utiču i cene koje su pod kontrolom države. Do kraja ove godine neće biti menjane cene telefonskih usluga, a struje do aprila sledeće godine.
Ekonomisti procenjuju da bi u narednim mesecima dinar trebalo da ostane jak u odnosu na evro, ali to, kako kažu u Narodnoj banci Srbije, niko ne može pouzdano da zna jer će kurs zavisiti od ponude i potražnje deviza.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…