infakt__frame.jpg>>>1189. – Umro je engleski kralj Henri II Plantagenet, osnivac dinastije Plantageneta, koji je tokom vladavine od 1154. do smrti ogranicio sudsku vlast Crkve i reformom sudstva znatno ojacao kraljevsku vlast.

>>>1533. – Umro je italijanski pisac Lodoviko Ariosto, ciji je viteški ep “Besni Orlando”, s motivom ljubavnog ludila junaka Orlanda iz doba Karla Velikog, najblistaviji poetski izraz duha, moralnih i umetnickih tendencija italijanske renesanse.

>>>1796. – Roden je ruski car Nikolaj I Pavlovic Romanov, koji je autokratski vladao Rusijom od 1825. do smrti 1855.

>>>1809. – Francuzi su uhapsili papu Pija VII, koji je ekskomunicirao iz rimokatolicke crkve francuskog cara Napoleona I.

>>>1827. – Rusija, Velika Britanija i Francuska u Londonu su potpisale sporazum kojim su priznale autonomiju Grcke i složile se da izvrše pritisak na Otomansko carstvo da potpiše primirje s grckim ustanicima.

>>>1855. – Roden je srpski vojvoda Živojin Mišic, ucesnik svih ratova Srbije od 1876. do 1918, jedan od najbriljantnijih vojskovoda Prvog svetskog rata.

>>>1885. – Francuski biolog i hemicar Luj Paster prvi put je uspešno primenio vakcinu protiv besnila na ljudskom bicu, ubrizgavši je devetogodišnjem Žozefu Majsteru iz Alzasa, kojeg je ujeo besan pas.

>>>1893. – Umro je francuski pisac Anri Rene Alber Gi de Mopasan, jedan od najizrazitijih predstavnika evropskog naturalizma.

>>>1919. – Britanski dirižabl “R-34” spustio se na Ruzveltovu poljanu u Njujorku, postavši prvi vazduhoplov koji je preleteo Atlantski okean.

>>>1923. – Zvanicno je proglašeno osnivanje S S SR [Savez Sovjetskih Socijalistickih Republika], na osnovu odluke Prvog svesaveznog kongresa sovjeta krajem 1922.

>>>1928. – U Njujorku je održana premijera filma “Svetla Njujorka”, prvog zvucnog filma u istoriji kinematografije.

>>>1935. – Roden je tibetanski verski voda Dalaj Lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989.

>>>1945. – Nikaragva je postala prva država koja je formalno prihvatila Povelju UN.

>>>1962. – Umro je americki pisac Vilijam Fokner, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949, koji je bio zaokupljen problemom zla.

>>>1971. – Umro je americki muzicar africkog porekla Luis “Sacmo” Armstrong, najveci trubac u istoriji džeza.

>>>1986. – Dvojica Australijanca su kao prvi Zapadnjaci obešeni u Maleziji, na osnovu drakonskog zakona te zemlje o trgovini drogom, posle smrtne presude pod optužbom da su švercovali drogu.

>>>2000. – Umro je jugoslovenski politicar makedonskog porekla Lazar Koliševski, prvi premijer u istoriji Makedonije i utemeljivac makedonske državnosti, takode prvi predsednik SFRJ posle smrti Josipa Broza 1980.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…