infakt__frame.jpgSkoro svaki požar nastane kao posledica nehata i nepažnje čoveka, a od ukupnog broja požara na našem području poslednjih godina, skoro 70% je na otvorenom prostoru. Povodom predstojeće sezone dozrevanja žita i strnih useva, iz sekretarijata unutrašnjih poslova podsećaju na rizike od požara i način sprečavanja njegovog nastanka.

Požarima su ugrožene površine nepožnjevenog, zrelog žita i mehanizacija koja učestvuje u obavljanju žetvenih radova, a može se proširiti i na stambene i poljoprivredne zgrade, šume, voćnjake, skladišta stočne hrane i ugroziti imovinu većeg obima, ili ugroziti živote ljudi.

Da bi se sprečio nastanak požara, potrebno je pre svega vršiti nadzor i obilazak njiva, kao i vršiti tehnički pregled poljoprivrednih mašina, koje učestvuju u setvi i transportu strnih useva.

Poljoprivredne mašine moraju biti tehnički ispravne i opremljene ručnim vatrogasnim aparatima za gašenje početnih požara, a po završetku, mašine treba skloniti sa parcele.

Vatru ne treba ložiti u blizini parcela zasejanih usevima, blizu šume ili suve trave. Ne odbacivati opuške u trostor žita, suve trave ili sitnog rastinja, ne ostavljati upaljače i boce pod pritiskom na suncu. Naočare, lupe i stakla koja mogu imati efekat sočiva, moraju se uklanjati sa direktnog dejstva sunca.

Pridrživanjem datih preporuka smanjuje se rizik od nastanka požara i izbegava se svaka zakonska odgovornost za slučaj njegovog nastanka.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…