rasveta.jpgU broju od 9. juna lista Pregled obkavljen je tekst pod nazivom “Srbijagas podvalio Valjevcima” autora Slobodana Rakovića. U tom tekstu autor konstatuje da preduzeće Srbijagas kao naslednik NIS-energogasa, nije ispoštovalo svoju ugovornu obavezu da u roku od 45 dana od dana potpisivanja ugovora sa opštinom Valjevo izradi Studiju izvodljivosti sa elementima idejnog rešenja projekta izgradnje magistarlni gasovoda Beograd-Valjevo, iako je po ugovoru finansijski deo od strane opštine ispoštovan. Da podsetimo, ugovor je potpisan u januaru mesecu prošle godine. Reagujući na ovaj tekst odgovorni u Srbijagasu oglasili su se saopštenjem u kome pre svega zamerajući autoru teksta na tendencioznom osuđivanju sadašnjeg rukovodstva i stavljanjem u dnevno politički kontekst, kao i da je ovom preduzeću trebalo vremena da uspostavi i uskladi kontinuitet poslova nakon integracije tri preduzeća u jedinstveno JP Srbijagas.
Autor teksta, Slobodan Raković o tome kaže:

– Ušli smo u nepotrebnu, ali za čitaoce zanimljivu polemiku. Ja sam bez teškoća dokazao činjenicu da ugovorna obaveza nije ispoštovana, i da je Valjevo čak pretplatilo ugovorenu obavezu. Ukupna suma je bila 350 hiljada dinara, a o ugovoru Valjevo je trebalo da uplati 25%, pre izrade Studije, a uplaćeno je 29,5%. Koje su posledice neispunjavanja ugovorn%. Koje su posledice neispunjavanja ugovorne obaveze, teško je reći. Izrada te studije koja je uslov svih uslova, preduslov za bilo kakav razgovor o izgradnji gasovoda, ne može se dalje ništa raditi. Bez nje se bar ne ozbiljnoo, ne može konkurisati za sredstva koje je opredelila Vlada za investiciona ulaganja. Srbijagas tvrdi da se moglo konkurisati. Pa znate šta, možemo i nas dvoje privatno konkurisati, ali to je krajnje neozbiljno. Šta ako studija pokaže da Valjevo nema ekonomsku opravdanost izgradnje magistralnog gasovod?

Pregled je jedina srpska novina koja se bavi privrednim temama, kaže Raković i ne bavi se političkim pitanjim, te je po potpuno neshvatljivo da se ova tema i prepiska nađe kao jedna od tačaka na konferenciji za novinare političke stranke.

-U to se sve potpuno neprimereno upetljala jedna politička stranka koja je čak na konferenciji za novinare demant Srbijagasa bez mog teksta. Ja stvarno ne želim da se sa političkog aspekta bavim ovom temom. Jedini interes naše novine je da analiziramo ekonomsku situaciju i ekonomske posledice neizvršenja ugovorne obaveze od strane Srbijagasa.

Na današnji tekst Službe za odnose s javnošću Srbijagasa pod nazivom “Ocrnjivati Srbijagas nije korektno” Raković je već spremio odgovor. Raković navodi da se u pomenutom tekstu ubacuje i tema toplifikacije Valjeva o kojoj će tek biti reči.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…