Prvi upisni rok u srednje škole u Srbiji trajaće od 15. maja do 10. jula. Za 80 hiljada svršenih osnovaca ima oko 90 hiljada mesta u više od 500 srednjih škola. Prema kalendaru upisa od 3. do 15. juna predviđeno je prijavljivanje učenika za kvalifikacioni ispit koji će biti održan u matičnim školama. Redosled kandidata utvrđuje se na osnovu uspeha na kvalifikacionom ispitu i uspeha u prethodnom školovanju. Kvalifikacioni ispit iz srpskog biće održan 22. juna, a iz matematike 23. juna od 10. do 12 sati. Konačni rezultati biće objavljeni 29. juna, a taj dan, kao i sledeći, predviđeni su za izražavanje želja učenika, dok će upis u prvi razred srednje škole biti obavljen u subotu 8. jula i u ponedeljak 10. jula.

Đaci koji žele da se upišu u neku od umetničkih škola ili u škole za učenike sa posebnim sposobnostima, polažu prijemni ispit, ali ne i klasifikacioni i prijave podnose od 15. do 21. maja. Prijemni ispit u umetničkim školama biće održan 26, 27. i 28. maja, u filološkim gimnazijama i odeljenjima u Srbiji 3. i 4. juna, a u Matematičkoj gimnaziji i odeljenjima, prijemni će biti održani 3. juna. Konačni rezultati prijemnih ispita za upis u specijalizovane škole biće objavljeni 9. juna. Drugi upisni krug, za koji se prošle godine prijavilo 2000 učenika trajaće od 9. do 12. jula.
Vanredni učenici ove godine moći će po prvi put da se upišu na neki od četvorogodišnjih obrazovnih profila. U saradnji sa tržištem rada i lokalnim samoupravama Ministarstvo prosvete uvelo je i neke nove obrazovne profile, ako što su, pivar, zlatar, administrator računarskih mreža, konfekcionar tekstila i modelar odeće. Novi profili su i dizajner odeče, dizajner tekstilnih materijala, dizajner proizvoda od kože.

Prvi upisni rok na fakultetima i višim školama u Srbiji u narednoj školskoj godini trajaće od 21. juna do 15. jula. Prijava i predaja dokumenata za prijemni obaviće se 21., 22. i 23. juna, a polaganje kvalifikacionih ispita za upis u više škole, odnosno prijemnih ispita na fakultetima predviđeno je za 28. i 29. jun. Upisne kvote na fakultetima ostale su iste kao i prošle godine.

Ministarstvo prosvete i sporta izdalo je i uputstvo o primeni Zakona o visokom obrazovanju. Uputstvo se odnosi na rad visokoškolskih jedinica van sedišta, odnosno tzv. odeljenja. Zakon o visokom obrazovanju predviđa da se u školskoj 2006/07. godini ne mogu osnivati visokoškolske jedinice van sedišta pa se samim tim i ne može vršiti upis studenata na postojeće viskokoškolske jedinice van sedišta. To znači da do sada upisani studenti nastavljaju započeto školovanje, ali da nema upisivanja novih studenata u narednoj školskoj godini. Na ovaj način uvodi se red u oblasti visokog obrazovanja i obustavlja se haotično i nekontrolisano otvaranje odeljenja van sedišta fakulteta i viših škola.

vanja i obustavlja se haotično i nekontrolisano otvaranje odeljenja van sedišta fakulteta i viših škola.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…