>>>1471. – Pobedom pristalica dinastije Jork u bici kod Tuksberija nad vojskom dinastije Lankaster u “Ratu dveju ruža”, engleski kralj Edvard IV povratio je krunu, zbacivši s prestola Henrija VI.

>>>1493. – Papa Aleksandar VI, Španac, izdao je edikt o podeli Novog sveta izmedju Španije i Portugalije, prema kojem sve novootkrivene zemlje zapadno od Azora treba da pripadnu Španiji.

>>>1825. – Rodjen je engleski biolog i filozof Tomas Henri Haksli, vatreni pobornik teorije Čarlsa Darvina. Snažno se protivio tradicionalnoj teologiji i skovao je termin “agnosticizam” da bi opisao sopstvenu poziciju. Evolucionistička shvatanja izložio je u delu “Mesto čoveka u prirodi”.

>>>1827. – Rodjen je engleski istraživač Džon Haning Spik, prvi Evropljanin koji je u avgustu 1858. video afričko jezero Viktorija, tvrdeći da je ono izvorište Nila.

>>>1869. – Umro je srpski pisac i političar Jovan Hadžić, poznat i kao Miloš Svetić, prvi predsednik Matice srpske, protivnik Vuka Karadžića – za razliku od njega branio je etimološki pravopisni princip i negirao fonetski.

>>>1885. – Umro je srpski knez Aleksandar Karadjordjević, sin vodje Prvog srpskog ustanka Karadjordja, u vreme čije vladavine je donet Gradjanski zakonik i reformisano sudstvo.

>>>1856. na Pariskom kongresu date garancije velikih sila i objavljeno “Načertanije” Ilije Garašanina. Posle svrgavanja kneza Mihaila Obrenovića na presto su ga 1842. doveli ustavobranitelji.

>>>1891. – U Beogradu je osnovana Železnička zadruga radi kreditiranja osoblja Srpskih državnih železnica, koja se održala dosad uprkos nizu ratova i promena sistema.

>>>1919. – Kineski studenti su demonstrirali protiv odluke Versajske mirovne konferencije da nemačke posede u provinciji Šantung preda Japanu.

>>>1928. – Rodjen je egipatski državnik Hosni Mubarak, predsednik Egipta od 1981, posle ubistva Anvara el Sadata.

>>>1929. – Rodjena je američka glumica holandskog porekla Eda fan Hemstra Hepbern, poznata kao Odri Hepbern, ambasador dobre volje UNICEF-a.

>>>1960. – Sovjetski lider Nikita Hruščov objavio je da je 1. maja duboko iznad teritorije SSSR oboren američki špijunski avion “U-2” i da je zarobljen pilot Geri Pauers.

>>>1970. – Američka Nacionalna garda ubila je četiri i ranila 11 studenata Univerziteta Kent u državi Ohajo koji su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata.

>>>1979. – Vodja britanskih konzervativaca Margaret Tačer postala je posle pobede nad laburistima na parlamentarnim izborima prva žena premijer u istoriji Velike Britanije.

>>>1990. – Izbore u Hrvatskoj dobila je Hrvatska demokratska zajednica Franja Tudjmana, koja se zalagala za otcepljenje Hrvatske od Jugoslavije i negirala ustavna prava Srba, što je ubrzo izazvalo secesionistički i gradjanski rat.

>>>1999. – U vazdušnoj bici protiv četiri NATO aviona na nebu iznad Valjeva u avionu “Mig 29” poginuo je pilot potpukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog avijacijskog puka u Batajnici. Na radio vezi zabeležene su njegove poslednje reči u neravnopravnoj borbi: “Imam ih, imaju i oni mene”… Posmrtno je unapredjen u čin pukovnika.

>>>2003. – Švajcarac indijskog porekla Dani Bačman primljen je u švajcarsku gardu, jedinicu koja čuva pape, kao prvi njen pripadnik koji nije belac za bezmalo pet vekova.

>>>2005. – Bombaš samoubica usmrtio je u iračkom gradu Erbilu najmanje 60 ljudi, a povredio više od 150. br />
>>>2005. – Bombaš samoubica usmrtio je u iračkom gradu Erbilu najmanje 60 ljudi, a povredio više od 150. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…