infakt__frame.jpgPovodom 40 godina književnog stvaranja i objavljivanja desete knjige, zbirke novela “Čarna gora” Božina Janevskog, u sredu 26. aprila od 20 sati u svečanoj sali Valjevske gimnazije održaće se književno veče.
Božin Janevski, lekar, pisac, publicista i istraživač, rođen je 1939 godine u Valjevu gde i sada živi. Objavio je mnogo proze na temu lova i ribolova, pa po tematici spada u grupu veoma retkih pisaca. Janevski se već 40 godina ozbiljno bavi književnim poslom, a njegov prvi rad dobio je nagradu Politikinog zabavnika. Napisao je i nekoliko dramskih tekstova. Knjiga Čarna gora, je Božinov deseti objavljeni rukopis, od ukupno dvadesetak koliko ih je napisao do sada.
Član je udruženja književnika Srbije i književne zajednice Valjeva. Dobitnik je nekoliko nagrada za kratke priče u Srbiji, BIH i Makedoniji i jedne nagrade za poeziju. Njegove knjige prevođene su na engleski, francuski i makedonski.
Gosti večeri biće prof. dr Mihailo Pantić, šef katedre za savremenu srpsku književnost filozofskog fakulteta u Beogradu i publicista i književnik Velibor Berko Savić. Voditelj programa biće Svetlana Jevtić Petronić, a organizator večeri je Književna zajednica Valjeva.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…