infakt__frame.jpgDrvna industrija u našem regionu je oduvek je imala specifičnu ulogu i kao takva ušla je i u izrade strategija, a posmatrano sa aspekta spoljnotrgovinske razmene u prošloj godini ostvaren je pozitivan saldo, istaknuto je na današnjoj sednici Grupacije za drvoprerađivačku industriju RPK. U strukturi izvoza ova grana zauzima četvrto mesto i to uz povećanje izvoza finalnih proizvoda. Razmatrajući stanje sirovinske baze kao jedan od uslova povećanja proizvodnje i izvoza, istaknuto je da je neophodno definisati kriterijume za raspodelu sirovina kao bi se izbegli sukobi na relaciji dobavljač-proizvođač.

Sastanku Grupacije za drvoprerađivačku industriju RPK danas su prisustvovali i predstavnici JP Srbijašume, a direktor Ješa Erčić je tom prilikom istakao da je napravljan takav način raspodele sirovina koji je doveo do toga da ovo JP ima najbolje poslovne rezultate u istoriji svog postojanja.

ŠU Boranja iz Loznice ima proizvodnju od 31 hiljade kubika na godišnjem nivou i to treba rasporediti na 13 najvećih kupaca na području Komore. Prema rečima Erčića sva količina bi mogla da se rasporedi i na manje proizvođača jer poseduju kapacitete, ali je akcenat da se količine rasporede svima. Problem je i što se prave veliki proizvodni kapaciteti za koje ne postoji dovoljno sirovina.

Kriterijumi koji bi bili dostavljeni od strane grupacije biće prihvaćeni, kaže Erčić, ali neophodno je da na takve kriterijume svi daju saglasnost.
Na današnjem sastanku razmatrani su i načini za podsticaj izvoza, mogućnost formiranja klastera, organizovanje zajedničkih sajamskih nastupa i iniciranje izmene privredno-sistemskih zakona.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…