infakt__frame.jpgGodišnje u svetu oko milion ljudi izvrši samoubistvo dok će prema procenama Svetske zdravstvene organizacije taj broj 2020. godine biti čak 1,5 miliona, rečeno je danas na seminaru održanom u Edukativnom centru valjevskog Zdravstvenog centra koji je posvećenom prevenciji samoubistva. Ovom prilikom promovisana je i serija priručnika namenjenih lekarima opšte medicine, za stručnjake zaposlene u medijima, nastavnike, zdravstvene radnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, službenike zatvora i Priručnik kako započeti grupni rad sa ožalošćenima.
Prema rečima prim. dr Aleksandre Milićević-Kalašić o samoubistvima se mnogo ne govori, a Svetska zdravstvena organizacija je od kraja devedesetih prošlog veka pokrenula program prevencije samoubistava.

Rizične grupe koje su identifikovene su lekari, veterinati i poljoprivrednici, kaže dr Milićević, a jedan od faktora koji utiče na odluku o samoubistvu je i gubitak posla.

Stanovništvo Srbije spada u srednjerizične grupe. Mediji danas imaju veliku ulogu u društvu, a
prema rečima prof.dr Gorana Mihajlovića mogu uticati da stopa samoubistava bude veća u jednoj sredini ukoliko se nepravilno izveštava o toj pojavi.

Organizatori seminara “”Prevencija samoubistava – strategija Svetske zdravstvene organizacije”” bili su Nacionalna komisija za mentalno zdravlje, Edukativni centra Zdravstvenog centra Valjevo i Psihijatrijska služba Zdravstvenog centra Valjevo.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…