infakt__frame.jpgMinistarstvo zdravlja Republike Srbije, u saradnji sa programom Evropske agencije za rekonstrukciju ’’Unapređenje transfuzionih službi u Srbiji’’, započelo je reformu i racionalizaciju službi transfuzije. Zahvaljujući tome što se našla na 3. mestu rang-liste 47 službi u Srbiji, Služba transfuzije ZC Valjevo određena je za regionalni transfuziološki centar.
Reforma predviđa postojanje četiri velika centra. Ovo je veliko priznanje za transfuziološku službu, istakao je prim. dr Ilija Tripković, direktor ZC Valjevo i dodao da nijednog momenta funkcionisanje Zdravstvenog centra nije bilo dovedeno u pitanje zbog nedostatka krvi ili nekog produkta.

U 2006. godini valjevska Služba transfuzije preuzeće i testiranje dobrovoljnih davalaca krvi Loznice i Šapca, a do 2008. godine kompletno uzimanje i obradu krvi dobrovoljnih davalaca sa ovih područja. Centralizacija je preduslov za nabavku i korišćenje skupe opreme i savremenih metoda kojima će se zadovoljiti evropski standardi transfuziologije.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…