infakt__frame.jpgGodišnja skupština FENS-a (Federacije nevladinih organizacija Srbije ) održana je 26. i 27. novembra u Vrnjačkoj banji. Skupštini FENS-a su prisustvovale i nevladine organizacije iz Valjeva koje su članice FENS-a, Istraživačka stanica Petnica, Odbor za ljudska prava Valjevo, Klub Ars Nova i Grupa za emancipaciju žena HORA.
Ovom prilikom organizacije civilnog društva uputile su zahtev za javni dijalog o ključnim temama kao što su budući status Kosova, sudbina državne zajednice SCG, evropske integracije i položaj manjina, navodi se u Deklaraciji godišnje konferencije Federacije nevladinih organizacija Srbije (FENS), koja je 26. i 27. novembra u Vrnjačkoj Banji okupila blizu 200 predstavnika civilnog sektora i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija.
Nevladine organizacije takođe očekuju unapređenje saradnje sa državnim i privatnim sektorom na rešavanju socio-ekonomskih problema, donošenje antidiskriminacionog zakona, ispunjavanje svih međunarodnih obaveza, kao i prioritetni tretman obrazovanja i zaštite životne sredine u procesu integracije Srbije u Evropsku uniju.
Dvodnevni skup bio je posvećen raznovrsnim temama kojima se nevladine organizacije bave, posebno na lokalnom nivou, kao što su položaj nacionalnih manjina, socijalna politika i zapošljavanje ili sprečavanje diskriminacije u obrazovanju, ali u odvojenim sesijama učesnici su razgovarali i o temeljnim državnim pitanjima, kao što su suočavanje sa prošlošću i odnosi Srbije sa Crnom Gorom i Kosovom.
Veće FENS-a, kao izvršni organ federacije, koja okuplja više od 400 organizacija iz 93 mesta širom Srbije, predstavilo je izveštaj o svom radu u protekloj godini, posebno po pitanju Predloga zakona o udruženjima građana. Ovaj predlog, kako se očekuje, pred Vladu Srbije će stići početkom decembra da bi se pred poslanicima našao već u januaru.
U narednom periodu Skupština FENSa je među svoje prioritete uvrstila zakonsku regulativu finansijskog poslovanja nevladinih organizacija i poresku politiku u ovom sektoru. “Pred nama je vreme solidarnosti, ozbiljnog angažmana i jačanja kapaciteta civilnog sektora u svim oblastima rada”, ocenio je u završnoj reči Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa i član Veća FENSa.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…