infakt__frame.jpgStečaj u DP Srbijanka nije uveden, a razlog je što je Srbijanka u procesu privatizacije, odnosno restruktuiranja i ono što važi od juna meseca ove godine je da su državni poverioci dužni da preduzećima koja su u restruktuiranju svoje potraživanje naplate nakon privatizacije u postupku prodaje, objasnila je sudija Rada Vuletić, predsednica Stečajnog veća.
Potraživanje u iznosu od oko 20 miliona usaglašeno je između Srbijanke i Ministarstva finansija tako da je taj dug i zakonska obaveza države .
Najveći poverilac Srbijanke je još i Međunarodna banka za obnovu i razvoj sa glavnim dugom od 3,5 miliona dolara, radnici za neizmirene zarade i poverioci iz poslovnog odnosa. U Srbijanki trenutno radi oko 300 radnika koji nisu ušli u socijalni program, račun nije u blokadi i izmiruju se obaveze prema radnicima. Stečaj je uveden u preduzeća Srbijanka Agrar i Srbijanka Senzal od 1. 11. odnosno 3. 11. Ova preduzeća su bila organizovana kao DOO i bila su zavisna preduzeća u okviru sistema Srbijanke. Ova dva preduzeća nisu poslovala nekoliko godina u nazad, nisu posedovala nepokretnu imovinu kao stečajni dužnici.
Stečaj je ove godine uveden i u Preduzeću za proizvodnju stočne hrane UNIP i doneta je odluka o unovčavanju stečajne mase.
Preduzeće Strela Osiguranje AD nalazi se u postupku likvidacije. Ovde postoji i problem promene zakonske regulative jer je predlog podnet po Zakonu o poravnanju, stečaju i likvidaciji , a nakon toga je počeo da se primenjuje Zakon o stečajnom postupku. Nakon toga usvaja se i Zakon o stečaju i likvidaciji banaka i osiguravajućih društava po kome se sada i vodi postupak u Strela Osiguranju. Sada je u toku procena imovine i vrši se naplata potraživanja od dužnika Strele Osiguranje.
U Trgovinskom sudu u Valjevu u radu je ukupno 107 predmeta. Najstariji stečaj je nad preduzećem Globus iz Lajkovca iz 1995., a od februara meseca od kada je na snagu stupio novi Zakon podneto je 40 predloga za stečaj. Odbačena su 3 predmeta, isto toliko je i odbijeno, pokrenuto je i bez sprovođenja postupka zaključeno 6 predmeta i pokrenuto je i bez sprovođenja postupka obustavljeno 7 predmeta.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…