infakt__frame.jpgPravosudni centar za obuku i stručno usavršavanje osnovan je u saradnji Društva sudija Srbije i ministarstva pravde. Pored osnovne obuke novoizabranih sudija i tužilaca ima i kontinuiranu obuku istih i to ne samo u oblasti novih zakona, kaže Nenad Vujić, direktor Pavosudnog centra.
Ideja Centra je kontinuirano usavršavanje sudija, tužilaca i sudske administarcije kako bi pravosudni sistem što bolje funkcionisao.
-Edukacija sudija i tužilaca vrši se preko seminara i radionica i kroz simulacije suđenja. Obuka se odvija u sudovima i tužilaštvima. Smisao centra nije da postane paralelelni pravni fakultet, ovde se uču veština i samo vođenje postupka, kaže Nenad Vujić, direktor Pravosudnog centra
Predavači u Centru su pretežno sudije i tužioci viših instanci, a kada su novousvojeni zakoni u pitanju angažuju se članovi radne grupe na obuci sudija i tužilaca kako bi se skratio period primene zakona. Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela je veoma specifičan i u celom postupku moraju biti uključeni i policajci i Centar za socijalni rad jer je neophodno da poseduju posebna znanja o maloletnicima.
Vujić je takođe istakao da je neophodno da Zakon ne ostane samo mrtvo slovo na papiru već da se primeni na najbolji mogući način. Srbija nema toliko dece da bi mogla da dopusti sebi da bilo koje od njih ne odraste u zdravog i korisnog člana društva.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…