infakt__frame.jpgCena centralnog grejanja u Srbiji je od 26 do 42 dinara po kvadratom metru, ali toplane najavljuju novu korekciju. Mesečni računi za zagrevanje 60 kvadrata na gas do 4.250 dinara, dok za ugalj treba dati od pet do devet hiljada dinara.

Ove zime građani Srbije koji se greju pomoću električne energije imaće najveće mesečne izdatke, a najmanje će imati oni koji se greju na gas i centralno grejanje. U odnosu na prošlu zimu najviše je poskupeo gas, skoro sedam dinara, a nešto manje centralno grejanje, iako je moguće da toplane dodatno povećaju cenu. Struja je skuplja za oko deset odsto nego prošle zime, kao i drva, dok su jedino cene uglja mirovale.
Međutim, centralno grejanje nema istu cenu za sve građane, jer se cene po gradovima u Srbiji razlikuju, od 26 do 42 dinara po kvadratnom metru. Za stan od 60 kvadrata, u zavisnosti od toga u kom gradu se stan nalazi, grejanje mesečno najmanje košta 1.560 dinara, a najviše 2.520 dinara. Centralno grejanje je najskuplje u Subotici i Boru – 42 dinara po kvadratu, u Novom Sadu je 40, a u Vranju zagrevanje jednog kvadratnog metra košta 39 dinara. Valjevci i Zrenjaninci mesečno će za grejanje morati da plate za sada 32 dinara. U Leskovcu je 29 dinara, u Nišu 27, a najnižu cenu “drži” Kraljevo – 26 dinara.

Ove cene nisu konačne jer su pojedine toplane zatražile poskupljenje svojih usluga. Toplana u Nišu traži poskupljenje za deset dinara, Zrenjaninci za osam dinara. Novi cenovnik najavile su i toplane u Valjevu i Kraljevu. Uslediće i jedno pojeftinjenje, i to u Vranju, jer su građani oštro reagovali na cenu od 42 dinara. Naravno, nepovoljnost kod centralnog grejanja jeste to što se u mnogim gradovima plaća svih 12 meseci u godini.

Oni građani koji nemaju sreće jer nisu priključeni na centralno grejanje ili gasovod, a to je najveći broj domaćinstava, ove zime grejaće se na drva, ugalj i, naravno, električnu energiju. Za zagrevanje stana od 60 kvadrata ugljem, u zavisnosti od kvaliteta, mesečno je potrebno od jedne do dve tone. Najjeftiniji ugalj “kolubara” košta oko 2.500 dinara po toni, a najskuplji “banovići” oko sedam hiljada dinara, tako da će mesečni “računi” biti od 5.000 do deset hiljada dinara. Ako se grejete na drva i potrošite dva kubika mesečno, potrebno je, ponovo u zavisnosti od kvaliteta, od 5.000 do 9.000 dinara.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…