Valjevo će od 20. do 22. oktobra , po 21. put, biti domaćin Džez festa koji je, krajem osamdesetih važio za najznačajniji skup džez muzike u Jugoslaviji.
Danas se ova manifestacija nosi sa finansijskim problemima, zbog čega joj je, ne samo pomeren termin održavanja sa proleća na jesen, nego je izostao i niz prepoznatljivih pratećih sadržaja – objavljivanje “živih” CD, tematske izložbe, koncerti na otvorenom, štampane publikacije, kačketi i majice sa znakom festivala. Naravno, to ne znači da ljubitelji prave svirke neće imati u čemu da uživaju u prostoru ovdašnjeg Doma kulture i to po vrlo pristupačnoj ceni od 100 dinara za veče. Isto važi i za TV gledaoce, budući da će, kao i obično, RTB, uz Radio-Beograd 202, snimati sva događanja na VA Jazz Festu da bi od tog materijala bilo napravljeno bar šest polusatnih emisija.
Za atmosferu u ovom segmentu je zadužen sastav saksofoniste Jovana Maljokovića, umetničkog direktora i osnivača valjevskog Džez festa, zahvaljujući čijoj upornosti je ovaj poduhvat i opstao.

– U vremenu kada je Beograd, posle duže pauze, tek uspeo da obnovi svoj džez festival, i kada Niš i Novi Sad svakih nekoliko sezona kubure sa priređivanjem sličnih smotri, Valjevci, možda, nisu ni svesni koliko naš festival, svojim dvodecenijskim kontinuitetom, zvuči ozbiljno i izvan granica Srbije – kaže Maljoković čiji će bend, naravno, biti prisutan i u oficijelnom programu.

Festival će otvoriti Džez orkestar RTS, pod upravom Ivana Ilića i sa gostom, slovenačkim vokalom Urošem Perićem, nastupom inspirisanim Rejom Čarlsom koji će, nekoliko dana kasnije, biti “repriziran” u beogradskom Kolarcu. Od ostalih učesnika vredi izdvojiti kvintet basiste i biologa Bate Božanića, zatim bend Vasila Hadžimanova, kao i kvartet pijaniste Save Miletića sačinjen od njegovih kolega sa čuvene Muzičke akademije u Gracu. Jedno veče je posvećeno valjevskim džezerima čiji će gosti biti beogradska klupska atrakcija Blu femili. Poučeni lanjskim iskustvom kada je salu na gibanje naterao Di luna bluz bend, ovog puta će, na zatvaranju, legendarni Pera Džo bluz bend promovisati svoj live-materijal sa standardima koji, uskoro, treba da izađe u Moskvi, kao i autorski studijski projekat čija je priprema u završnoj fazi. Svaki dan će se “odjavljivati” džem-sešnom koji, tradicionalno, traje “od ponoći do zore” i na kome se ostvaruje prisnija, istinska džez komunikacija između slušalaca i izvođača.
“od ponoći do zore” i na kome se ostvaruje prisnija, istinska džez komunikacija između slušalaca i izvođača.
@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…