Na Starom konaku manastira u Bogovađi završeni su restauratorski, konzervatorski i sanacioni radovi. Šestomesečni radovi vredni blizu 5 miliona dinara sprovedeni su povodom obeležavanja dva veka od zasedanja Praviteljstvujućeg sovjeta serbskog u Manastiru Bogovađa. Ministarstvo kulture za ove radove izdvojilo je 3 milona dinara, Direkcija za obnovu i izgradnju KO pogođenog zemljotresom 1.350 000 i opština Lajkovac 418 000 dinara.

Manastir Bogovađa ( Hram svetog Georgija) podigao je na na starim temeljima 1543. godine jeromonah Mardarije Joksimović, a 1791. godine obnovili knezovi Velimirovići iz Jabučja. Manastir je osam puta rušen i paljen od Turaka. Hadži Ruvim je dugo bio starešina manastira. U ono vreme držao je veliku umetničku školu rezbarstva, slikarstva i drugih umetnosti. Crkva je generalno obnovljena 1967.godine. U oltaru se čuvaju dve velike ikone Hrista i Bogorodice, rađene 1801. godine. Manastir ima jevanđelje štampano u Moskvi 1730. godine, a postoje i dva stara rukopisa.

Nedaleko od manastira je i Hadži Ruvimova česma za čiju vodu predanje kaže da ima lekovita svojstva, te da je bilo slučajeva da slepi umivši se njome progledaju. Kažu da je ovaj izvor postojao i pre nego što je podignuta prva crkva, a narod verujući u lekovito svojstvo ove vode, izvor nazove “Bogova voda”, odakle je proistekao i današnji naziv manastira i celog naselja.
U Ćelijama, ispod okolnih brda, pokraj potoka, smeštena je crkva – spomen kosturnica izginulim ratnicima u legendarnoj Kolubarskoj bici. Crkva je podignuta 1923. godine na temeljima mnogo veće i starije svetinje – predanje kaže, manastira Grgura Slepog. Ispod crkvenog poda je kripta u kojoj je pohranjeno 60 kubika posmrtnih ostataka poginulih srpskih i austrougarskih vojnika. Nedaleko od crkve je i stari manastirski bunar sa vodom slankastog ukusa kojom se i danas napajaju stada sa okolnih pašnjaka.
ve je i stari manastirski bunar sa vodom slankastog ukusa kojom se i danas napajaju stada sa okolnih pašnjaka.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…