Svake godine domaćice stiču sve više veština u spremanju zimnice, koristeci svoje stare ili novostečene čarobne recepte. Mali broj ljudi zna da zimnica spremljena na neadekvatan način moze biti veoma opasna po naše zdravlje.
Zimnica se moze podeliti na 3 kategorije: vrlo nezdravu, relativno zdravu i dosta zdravu.
U prvu kategoriju bi usli svi proizvodi koji se pripremaju sa konzervansima i aditivima opasnim po zdravlje, a većina njih su zapravo takvi. Nažalost, vecina ljudi malo zna o izvrsnom konzervirajucem dejstvu odredenih vitamina, začinskog bilja, kao i primeni nekih starih, a pri tome proverenih tehnika, meda, propolisa. Još manje znamo ili zelimo da znamo o tome – koliko štete nanosimo sebi zimnicom pripremljenom sa različitim konzervansima. Sa kojim sastrojcima će naša zimnica biti pravilno pripremljena, nutricionista-Slavica Mari kaže:
– Nasi uobicajno prihvaceni – takoreci odomaceni konzervansi – so, alkoholno sirce, koje i ne smatramo konzervansima imaju stetno dejstvio. Da li znate da ce osoba koja ne koristi slanu hranu, ako pojede porciju, kako vecina ljudi misli, zdravog kiselog kupusa – ili nekoliko slanih maslina – iduceg dana imati 2-3kg veoma nepotrebne i opterecuje tezine. Da li ste svesni da cak i tako „bezazlene namirnice” snazno remete pH krvi, imaju snazan uticaju na stvaranje osteoporoze, povecan pritisak, oticanje i brze starenje, probleme sa krvnim sudovima, pojave nekih vrsta raka. Da li ste svesni da alkoholno sirce 7 puta vise ostecuje jetru cak i u odnosu na alkohol za pice, i da vrlo efikasno ostecuje sluzokozu organa za varenje.
U svakoj zemlji upotreba i kolicina hemijskih konzervanasa odredena je zakonskim propisima, jer ova jedinjenja u odredenim dozama mogu da imaju zdravstveno nepovoljan uticaj na coveka. Nepovoljni uticaji mogu da se ogledaju u akutnom ili hronicnom trovanju, narusavanju normalne razmene materija, histoloskim promenama vitalnih orga-na (uglavnom jetra) ili u mogu-cem kancerogenom delova-nju. Zbog toga je za svako takvo jedinjenje odredena dnev-na kolicina po kilogramu ljudskog organizma, kao i letalna doza , tj. kolicina koja bi izazvala smrt u 50% slucajeva (posmatrano statisticki) ako bi se unela u organizam u toku jednog dana. Od pomenutih konzervanasa, posebno je stetna mravlja kiselina. Zabranjena je u mnogim zemljama i trebalo bi je izbegavati.

asa, posebno je stetna mravlja kiselina. Zabranjena je u mnogim zemljama i trebalo bi je izbegavati.

@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…