Zdravstveni centar Valjevo juce je bio domacin Sekcije za radiolosku dijagnostiku Srpskog lekarskog drustva. Sastankom je predsedavao pukovnik docent dr. Ljubo Markovic, nacelnik Instituta za radiologiju VMA a govoreno je o iskustvima u koricenju multislajsnog skenera. Sastanku su prisustvovali i lekari, specijalisti i radiolozi iz Srbije gosti iz Republike Srpske i Crne Gore.
-Kod nas je montiran multislajsni skener koji je prvi na prostorima SCG i mislim da imamo da pokazemo sta iz tog domena. Podsecam da je 19 januara ove godine u nasoj bolnici uradjena prvo snimanje krvnoh sudova srca bez katetera.
Pojavom sesnaestoslajsnog skenera potpuno se menja smisao klasicne radiologije. Pruza puno prednosti i pogodnosti daje 10-ak puta vise informacija sa oko 50% manje zracenja. Pukovnik docent dr Ljubo Markovic prokomentarisao je i rad kolega iz radioloske sluzbe ZC Valjevo.
– Moram da kazem sa ponosom da su vecina kolega iz Radioloske sluzbe Valjeva ucenici VMA i oni danas izrastaju u jedan jak centar i uskoro ce biti jedan centar i za edukaciju jer ce oni imati najvise iskustva iz multislajsne tehnologije
Na sastanku, dijagnostičke domete u angiografiji predstavio je nacelnik valjevske radioloske sluzbe dr. Ljubomir Pavic, a pukovnik dr. Srdjan Kupresanin iz VMA govorio je o virtuelnoj bronhoskopiji koriscenjem skenera Somatom Sensation 16 i mocnog softvera za obradu snimaka. Predstavnik Simensa Nenad Maric govorio je o tehnickim aspektima multislajsne kompjuterske tomografije. Da spomenemo jos da je Radioloska sluzba ZC Valjevo jedna od najopremljenijih u Srbiji a Somatom Sensation 16 je jos uvek najmocniji skener u drzavnim zdravstvenim ustanovama.

rbiji a Somatom Sensation 16 je jos uvek najmocniji skener u drzavnim zdravstvenim ustanovama.

@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…