Aneks sporazuma o saradnji prilikom realizacije programa gasifikacije u Srbiji izmedju Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, “Nis-Energogasa” iz Beograda i 23 opstine Zapadne Srbije medju kojima je i valjevska potpisan je danas na sastanku u Šapcu.
Sporazum o saradnji podrazumeva pored ostalog, da će se izgradnja gasovodnih objekata finansirati iz sredstava JP Naftna industrija Srbije, iz opštinskih budžeta, sredstvima gradjana i drugih korisnika prirodnog gasa, ali i sredstvima medjunarodnih finansijskih institucija.
Ministarstvo rudarstva i energetike ovim sporazumom se pored ostalog obavezuje da će u okviru svojih nadležnosti nastojati da obezbedi finansijsku pomoć medjunarodnih finansijskih institucija kao sto su Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, Svetska banka i drugi, za realizaciju Nacionalnog plana gasifikacije Srbije, koji bi trebalo da usvoji Vlada Republike Srbije.
“Nis Energogas” se obavezuje da, pored ostalog, u roku od 60 do 90 dana od dana potpisivanja ovog sporazuma, pripremi program gasifikacije za svaki grad, u toku izgradnje obezbedi sprovodjenje tehničkih propisa o kvalitetu i zaštiti životne sredine, ali i da obavlja distribuciju prirodnog gasa, rukovanja i održavanja gasovodnih objekata.
Obaveza opština biće da u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora, obezbede prikupljanje neophodnih podataka o energetskim kapacitetima na svojoj teritoriji. Takodje u roku od mesec dana, opštine, potpisnice sporazuma, su u obavezi da od dana prijema programa gasifikacije sa elementima predhodne studije opravdanosti, izvrsi usaglašavanje sa Energogasom i usvoji konačan tekst Programa, kao i da obezbede izradu planske dokumentacije i resavanje imovinsko-pravnih odnosa i nesmetanu izgradnju na svojoj teritoriji.
Direkcija za izgradnju i razvoj Kolubarskog okruga, kao poluga regionalnog razvoja, u januaru mesecu ove godine, potpisala je ugovor sa “NIS Energogasom” Beograd o izradi Studije opravdanosti sa elementima idejnog resenja projekta izgradnje magistralnog gasovoda Beograd-Valjevo. Ova Studija bi trebalo da bude gotova do novembara 2005.godine. Eksperti Evropske unije pokazali su interes da Kolubarski okrug tretiraju kao pilot program u gasifikaciji sa novim modelom finansiranja izgradnje magistralne gasovodne mreze u Srbiji.
Potpisivanje aneksa sporazuma o saradnji sa opštinama Zapadne Srbije, iniciralo je Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, zbog inteziviranja realizacije programa gasifikacije u Srbiji.

teziviranja realizacije programa gasifikacije u Srbiji.

@@@

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…