SPC danas proslavlja Rodjenje Presvete Bogorodice, praznik poznat i kao Mala Gospojina.
Uz rodjenje Isusa Hrista i Svetog Jovana Krstitelja, danasnji praznik je jedan od tri rodjendana koje proslavlja Pravoslavna crkva.
Presveta Bogorodica rodila se u Nazaretu. Njeni roditelji, Joakim i Ana, bili su plemenitog roda. Otac joj je bio iz plemena Davidova, a majka iz roda Aronova. Nisu bili bogati, ali su mnogo pomagali nevoljnima i sirotinji. Medjutim, nije ovo bilo ono sto ih je zalostilo, nego to da nemaju dece, i da se ne mogu nadati da ce njihovi potomci videti Mesiju. Ali, gle, kad se oni, prezreni od Jevreja zbog svoje bezdetnosti, pretuznih srca, moljahu Bogu – Joakim osamljen na gori na koju se povukao nakon sto svestenik nije hteo u hramu prineti njegovu zrtvu, a Ana u svome vrtu oplakujuci neplodnost utrobe svoje – javi im se Andjeo Gospodnji i saopsti im da ce roditi kcerku. Presrecni oni obecase da ce svoje posvetiti Bogu.
Posle devet meseci njima se rodi kcer Marija, koja od ranog detinjstva projavljivase najraznovrsnija svojstva duse. Kako je napisao vladika Nikolaj, “I Bog Svevideci i Svemoguci obradova stare Joakima i Anu darovavsi im kcerku, samo jednu, koja im kasnije rodi samo jednog unuka, ali kakvu kcerku i kakvog unuka. Ozari ih ne samo radoscu vremenom, nego i vecnom! Darova im ne samo kcerku, no i Bogomajku.”
Dakle, ovaj praznik – rođenje Presvete Bogorodice, uvek se slavi 21. septembra po novom, odnosno, 8, po starom kalendaru. Prema kalendaru SPC, samo dan kasnije, 22. septembra, slavi se uspomena i na Bogorodičine roditelje svetog Joakima i Anu alendaru SPC, samo dan kasnije, 22. septembra, slavi se uspomena i na Bogorodičine roditelje svetog Joakima i Anu@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…