Jesen je godišnje doba koje obiluje najvecim brojem vrsta pecuraka. Šarene se šume, livade i proplanci. Kišna jesen nam donosi gljive iz porodice Lycoperdaceae. Bele se po livadama, proplancima i svetlim šumama, na mestima gde ima sirovog humusa.
Ovoj porodici pripada i Langermania gigantea, velika puhara. To je jedna od najvecih gljiva uopšte, loptastog je oblika, precnika i više od 50cm, a težina joj može biti i preko 10kg.
U prostorije Gljivarskog društva Valjevo danas je iz Lazarevca doneto nekoliko primeraka gljive puhare velikih dimenzija.
– Za puharu je zanimljivo da ima veliki procenat belančevina i sklona je brzom propadanju pa je treba odmah pripremati, kaže Dragić Tomić iz Gljivarskog društva. Puharu treba iseći na kriške debljine oko 1 cm i peći je pohovanu. Ukoliko niste upotrebili celu količinu, ostatak možete staviti u zamrzivač. Delovi treba da budu odvojeni, a prilikom upotrebe ne trba je odmrzavati, već staviti u vrelo ulje. U prirodi ne postoji otrovna puhara i sve koje imaju belo meso su jestive.

Pored toga što je dobra za jelo, zbog visoke vrednosti belancevina, koje sadrži, ona ima i neka lekovita svojstva. Sadrži aminokiseline, ureu, ergosterol (provitamin vitamina”D”), masti i materiju nazvanu kalvacin, koja je u eksperimentima na miševima pokazala antitumorna svojstva.
Zrele spore predstavljaju sirovi antibiotik. Imaju svojstvo da, ako se stave na otvorenu ranu, zaustave krvarenje. Takode se stavljaju i na žive rane da bi se zaustavila ili sprecila infekcija. Proces zarastanja je veoma brz, a ožiljak gotovo zanemarljiv. Ovo svojstvo je u narodu poznato od davnina, narocito u pasivnim krajevima i planinskim zabitima. Najcešce su seljaci na ovaj nacin lecili rane kod stoke. Postoje dokumenti da su vojnici tokom I svetskog rata takode koristili ovaj prah za dezinfekciju i zarastanje rana.
Obzirom na svoje antibiotsko svojstvo, ovaj se prah koristio i kod bakterijskih oboljenja grla i nosa. Na poseban nacin, od njega se priprema i caj. Novija medicinska istraživanja u svetu su dokazala da je ovaj prah prirodni antibiotik koji deluje takode i na bakterije koje izazivaju uplau pluca i na neke od bakterija koje su izazivaci upale mokracnih puteva.

uplau pluca i na neke od bakterija koje su izazivaci upale mokracnih puteva.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…