1346 – U bici kod Kresija u Stogodišnjem ratu engleska vojska pod Edvardom III porazila je znatno nadmocnije francuske teške oklopnike kralja Filipa VI Englezi su u toj bici prvi put upotrebili samo pešadiju i ogromne lukove, nazvane “longbouz”, koji su izbacivali strele na izuzetno veliku daljinu.

1541 – Turski sultan Sulejman II osvojio je Budim i anektirao Madarsku koja je potom do 1686. bila turska provincija Budimski pašaluk.

1676 – Roden je engleski državnik Robert Volpol , prvi britanski premijer [1721-42] u modernom smislu. Politikom izbegavanja ratova i održavanja dobrih medudržavnih odnosa ojacao je prekomorsku trgovinu i finansijski položaj Velike Britanije.

1740 – Roden je francuski pronalazac Žozef Mišel Mongolfje koji je sa bratom Žakom Etjenom 1783. konstruisao prvi vazdušni balon napunjen zagrejanim vazduhom.

1743 – Roden je francuski hemicar Antoan Lavoazje osnivac moderne hemije. Formulisao je zakon o neuništivosti materije i otkrio proces oksidacije. Osumnjicen kao monarhista, pogubljen je giljotinom u maju 1794. tokom Francuske revolucije.

1839 – Osnovana je Prva beogradska gimnazija kroz koju su prošle mnoge istaknute licnosti srpske istorije, nauke, umetnosti i kulture, medu kojima Petar Karadordevic, Živojin Mišic, Stepa Stepanovic, Jovan Cvijic, Mihajlo Petrovic Alas, Jovan Skerlic.

1883 – Pocela je erupcija vulkana Krakatau na istoimenom indonežanskom ostrvu izmedu Jave i Sumatre, u kojoj je tokom dva dana dve trecine ostrva odletelo u vazduh, a u ogromnim talasima na zapadnoj Javi poginulo 36.000 ljudi.

1896 – Jermenski revolucionari napali su Otomansku banku u Carigradu, što je dovelo do trodnevnih sukoba sa vlastima u kojima je poginulo 6.000 Jermena. U suzbijanju jermenskih težnji za oslobodenje tokom 1895-96. turske vlasti ubile su oko 100.000 Jermena.

1899 – Roden je srpski pesnik Radojko Jovanovic, poznat kao Rade Drainac, boem i buntovnik [“Modri smeh”, “Erotikon”, “Lirske minijature”, “Dah zemlje”].

1906 – Roden je americki virusolog, poreklom poljski Jevrej, Albert Brus Sejbin, pronalažac vakcine protiv poliomielitisa [1955].

1910 – Umro je americki filozof i psiholog Vilijam Džejms tvorac personalisticke verzije pragmatizma i jedan od utemeljivaca americke naucne psihologije.
1914 – Pocela je bitka kod Tananeberga u Prvom svetskom ratu, u kojoj su Nemci tokom cetiri dana gotovo uništili Drugu rusku armiju. Poginulo je više od 30.000 ruskih vojnika.

1920 – Ratifikovan je 19. amandman Ustava SAD kojim su žene dobile pravo glasa.

1939 – Jugoslovenski premijer Dragiša Cvetkovic i voda Hrvatske seljacke stranke Vlatko Macek potpisali su sporazum kojim je ustanovljena Banovina Hrvatska, a lider HŠ postao je potpredsednik jugoslovenske vlade.

1944 – Bugarska, koja je u Drugom svetskom ratu bila na strani Sila osovine, saopštila je da istupa iz rata i zatražila primirje od Saveznika.

1945 – U Beogradu je održano trece zasedanje Antifašistickog veca nacionalnog oslobodenja na kojem je Vecu promenjen naziv u Privremena narodna skupština. Doneta je i rezolucija o teritorijalnim pravima Jugoslavije na krajeve koji su posle Prvog svetskog rata prikljuceni Italiji.

1972 – Otvorene su 20. olimpijske igre u Minhenu, upamcene po napadu pripadnika teroristicke palestinske organizacije “Crni septembar” na Olimpijsko selo i ubistvu 11 izraelskih sportista.

1974 – Umro je americki pilot Carls Lindberg, koji je 1927. prvi sam avionom preleteo Atlantski okean.

1990 – U eksploziji u jami “Dobrnja-jug” rudnika Kreka u Tuzli, koja je izazvala dotada najvecu katastrofu u jugoslovenskom rudarstvu, poginulo je 180 rudara.

1991 – Pocele su borbe u Vukovaru izmedu hrvatskih snaga i Jugoslovenske narodne armije. Nakon tromesecnih borbi, jedinice JNA ušle su 18. novembra u potpuno razrušeni grad.

1993 – Predsednik Rusije Boris Nikolajevic Jeljcin osudio je invaziju armija Varšavskog pakta na Cehoslovacku 1968. i potpisao je sporazum o prijateljstvu sa Ceškom.

1996 – Južnokorejski sud osudio je bivšeg predsednika Južne Koreje Cun Du Hvana na smrt pod optužbom da je 1979. izveo vojni udar kojim je prigrabio vlast, a njegovog naslednika Ro Te Vua na 22,5 godine zatvora zbog podrške pucistima.

1997 – Frederik Vilem de Klerk [Willem], poslednji belac predsednik Južne Afrike, dao je ostavku na funkciju šefa opozicione Nacionalne partije i povukao se iz politickog života.

1999 – Više od 60.000 Brazilaca, okupljenih na antivladinom mitingu ispred zgrade Kongresa, zatražilo je ostavku predsednika Fernanda Henrika Kardoza i kraj njegovog surovog režima.

2000 – Novi parlament Somalije u egzilu je, nakon devetogodišnje anarhije u toj zemlji, izabrao politickog veterana Abdikasima Salada Hasana za predsednika.

2001 – Prvog dana akcije prikupljanja naoružanja od albanskih pobunjenika u Makedoniji, koja je po odobrenju NATO trajala oko mesec dana pod nazivom “Suštinska žetva”, etnicki Albanci su predali dosta mašinki, rucnih minobacaca i drugo teško naoružanje.

2002 – Prvi put u istoriji Novog Zelanda za predsednika parlamenta izabran je Musliman Ašraf Cudaru On je zakletvu položio nad svojim licnim Kuranom.
predsednika parlamenta izabran je Musliman Ašraf Cudaru On je zakletvu položio nad svojim licnim Kuranom.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…