Međunarodni Dan izbeglica – 20. jun, SCG dočekuje sa najvećim brojem prognanih u Evropi. Krajem prošle godine pre početka revizije izbegličkog statusa bilo je više od 280.000 izbeglih i oko 220.000 raseljenih sa Kosova i Metohije.

Godinama su mnoge zemlje i regioni u svetu obeležavali dane, a ponekad i nedelje izbeglica. Jedan od najpoznatijih takvih dana je Afrički dan izbeglica koji se u nekoliko zemalja obeležava 20. juna. Kao izraz solidarnosti sa Afrikom, koja je velikodušno udomila najviše izbeglica, 2000. godine je jednoglasno usvojena specijalna Rezolucija Generalne skupštine UN-a kojom se 20. jun proglašava za Svetski dan izbeglica.

Svakoga dana svedoci smo izuzetne hrabrosti i izdržljivosti izbeglih koji su izgubili sve. Za njih, svaki je dan proveden u izbeglištvu ili bekstvu suviše dug. Zbog toga Svetski Dan izbeglica treba da, za sve nas, bude vreme da zastanemo i zamislimo se. Jer, ako oni odbijaju da prestanu da se nadaju, kako to smemo mi?” rekao je Rud Lubers, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice.
Ovaj dan bi trebalo da nas motiviše da pojačamo naše napore u traženju trajnih rešenja za milione izbeglica i raseljenih lica koji su još uvek u potrazi za svojom budućnošću
enju trajnih rešenja za milione izbeglica i raseljenih lica koji su još uvek u potrazi za svojom budućnošću
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…