Posle dve kontrole i opomena većinskom vlasniku Valjevske industrije kože Aleksi Zakanoviću da ispoštuje svoje obaveze, Agencija za privatizaciju poništila je ugovor o kupovini ovog preduzeća na aukciji 30. jula prošle godine. Prema dopisu Agencije, u poslednjoj kontroli od 20. januara konstatovano je da preduzeće radi sa 30 odsto instalisanih kapaciteta, da je do tada bila obustavljena proizvodnja, kao i da je račun firme bio u neprekidnoj blokadi, što je u suprotnosti sa preuzetim obavezama iz ugovora da će kupac u periodu od dve godine po kupovini preduzeća obezbediti kontinuiranu proizvodnju. Navedene su i brojne druge manjkavosti u radnopravnom statusu zaposlenih i izboru organa uprave, na šta je kupac opomenut, ali ni posle više od osam meseci nije reagovao.
Predstavnici sindikata VIK-a, zadovoljni su što je ugovor raskinut na do sada najbrži način, za samo osam meseci od pokretanja postupka. Oni, međutim, ne znaju šta će dalje biti sa firmom. Cilj je da bazna proizvodnja prerade kože ostane da radi, dok bi od prodaje ostalih objekata u vlasništvu preduzeća mogla biti izmirena dugovanja radnicima. Od momenta privatizacije, nijedna plata nije primljena, a prema tužbama i izvršnim presudama za ranija dugovanja stavljene su hipoteke na gotovo sve objekte.

Sada se očekuje da se u firmi najpre oformi komisija koja će utvrditi koliku štetu je napravio Zekanović, pri čemu bi se uračunale i njegove tehničke i tehnološke “inovacije” kojima su svi izvori energije u preduzeću havarisani. U Opštinskom sudu u Valjevu vodi se i spor koji je protiv njega pokrenulo 23 radnika uskraćenih za sredstva socijalnog programa koje je odobrila Republika.

tiv njega pokrenulo 23 radnika uskraćenih za sredstva socijalnog programa koje je odobrila Republika.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…