1585. – Umro je papa italijanskog porekla Grgur XIII, koji je podsticao francuske rimokatolike na zločine i blagoslovio pokolj hugenota u Vartolomejskoj noći 1572.

1583. – Rođen je holandski pravnik, pisac i humanista Huig de Grot, poznat kao Hugo Grocijus, osnivač nauke o međunarodnom pravu.

1778. – Rođen je engleski pisac Vilijam Hezlit, jedan od najzačajnijih književnih kritičara 19. veka.

1813. – Umro je francuski matematičar, mehaničar i astronom italijanskog porekla Luj Lagranž, koji je s 19 godina postao profesor matematike na Artiljerijskoj školi u rodnom Torinu.

1814. – Britanske i španske snage porazile su u bici kod Tuluza trupe francuskog cara Napoleona I, koji je sutradan abdicirao i prognan na ostrvo Elba.

1847. – Rođen je američki novinar mađarskog porekla Džozef Pulicer, začetnik “žute štampe”, iz čije se fondacije svake godine dodeljuje “Pulicerova nagrada” za novinarstvo, karikaturu, američku istoriju, poeziju, dramu, roman i muziku.

1867. – Umro je ruski šahista Aleksandar Dmitrijevič Petrov, prvi ruski šahovski majstor i teoretičar šaha, utemeljivač ruske šahovske škole, najjači šahista prve polovine 19. veka. Smatran je nepobedivim, ali je odbijao da igra van Rusije.

1883. – Vlada SAD je, u okviru zamašne akcije etničkog čišćenja i sistematskog zatiranja kulturnog nasledja američkih Indijanaca, zabranila sve indijanske jezike, religiju, kulturu i običaje “crvenokožaca”.

1919. – U vojnoj zasedi ubijen je meksički seljački vođa Emilijano Zapata, koji je od 1910. stvarao burnu istoriju Meksičke revolucije.

1921. – Sun Jat Sen je izabran za predsednika Kine.

1932. – Rođen je egipatski filmski glumac Majkl Šalhub, poznat kao Omar Šarif, koji je najčešće tumačio uloge romantičnih ljubavnika i heroja.

1938. – Austrijanci su se referendumom izjasnili za ujedinjenje s Nemačkom.

1941. – Pod zaštitom nemačkih okupatora, u Zagrebu je u Drugom svetskom ratu proglašena ustaška marionetska tvorevina “Nezavisna Država Hrvatska” fašističkog teroriste Ante Pavelića. Na radiju je pročitan poziv narodu dotadašnjeg potpredsednika jugoslovenske vlade Vlatka Mačeka da se pokori nemačkoj vojcsi i podrži ustaše, koje su odmah počele teror nad Srbima, Jevrejima i Romima. Do jeseni 1941. u Srbiju je proterano oko 200.000 Srba, pravoslavni Srbi su s blagoslovom Vatikana i rimokatoličke crkve u Hrvatskoj prisilno prekštavani, a najdrastičniji oblik terora nad Srbima, Jevrejima i Romima bili su masovni pokolji. Samo u Jasenovcu usmrćeno je najmanje 700.000 ljudi.

1941. – U Zagrebu je u Drugom svetskom ratu Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije odlučio da komunisti nastave borbu protiv nemačkih okupatora bez obzira na raspad jugoslovenske armije i da sedište CK KPJ premesti iz Zagreba u Beograd.

1944. – Crvena armija je u Drugom svetskom ratu izbacila nemačke okupatore iz Odese.

1954. – Umro je franucuski hemičar i industrijalac Ogist Limijer, koji je s bratom Lujem napravio prvu filmsku kameru i osnovao u Lionu fabriku za izradu fotografskog materijala. Braća su izumela postupak snimanja u prirodnim bojama.

1963. – U severnom Atlantiku u eksploziji američke atomske podmornice “Trešer” poginulo je 129 ljudi. Posle duge istrage nije saopšten uzrok najteže podmorničke nesreće u istoriji SAD.

1972. – U zemljotresu u južnom Iranu poginulo je više od 5.000 ljudi.

1972. – Više od 50 zemalja potpisalo je Konvenciju o zabrani biološkog oružja.

1986. – SAD su izvele nuklearnu probu u Nevadi, uprkos protesta mirovnih grupa i sovjetske kampanje za zabranu proba.

1993. – U Južnoj Africi je ubijen jedan od crnačkih vođa Kris Hani, lider južnoafričke Komunističke partije, a sutradan su crnci iz osvete spalili dvojicu belaca.

1994. – Avioni NATO su prvi put bombardovali položaje Vojske Republike Srpske, uz providno opravdanje da štite snage Ujedinjenih nacija, priskočivši u pomoć muslimanima u Goraždu, koji su se našli u škripcu posle neuspele ofanzive.

1995. – Izrael i Jordan razmenili su ambasadore na osnovu mirovnog sporazuma dveju zemalja iz oktobra 1994.

1999. – U napadu aviona NATO kasetnim bombama na selo Mirovac između Podujeva i Kuršumlije ubijeno je najmanje troje civila, uključujući jednogodišnju Bojanu Tošović čiji je otac Božina, u čijem je naručju poginula, takođe usmrćen.

1999. – U Teheranu je saopšteno da su “teroristički elementi” ubili zamenika generalštaba iranske armije generala Alija Sajeda Širazija.

2001. – Gornji dom holandskog parlamenta glasao je nadmoćnom većinom za zakon o eutanaziji, ne obazirući se na ulične demonstracije hiljada protivnika tog zakona, čime je Holandija postala prva zemlja u svetu u kojoj je ozakonjeno ubistvo iz milosrđa. protivnika tog zakona, čime je Holandija postala prva zemlja u svetu u kojoj je ozakonjeno ubistvo iz milosrđa. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…