Blagoveštenjske svečanosti posvećene Ocu Justinu u organizaciji manastira Ćelije biće sadrzajnije nego prethodnih godina i trajaće od utorka do četvrtka. U utorak 5. aprila u Domu kulture biće otvorena izložba svetlopisa (fotografija) Oca Justina, rukopisa, časopisa koji je uređivao, predmeta kojima se služio, i odeždu u kojima je bogoslužio. Potom će biti predstavljena sabrana dela Oca Justina, kao i prvi ovogodišnji broj časopisa Pravoslavno delo koji je posvećen ličnosti i delu Justina Popovića. U saborniku posvećenom pravoslavnoj književnosti prvi put će biti objavljeni neki Avini tekstovi, odlomci iz dnevnika O Avi igumanije Glikerije i delovi knjige utisaka iz pera poznatih Justinovih učenika. O Avi Justinu govoriće mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i episkop raškoprizrenski i kosovometohijski Artemije, dok će časopis predstaviti glavni urednik prof. dr. Slobodan Kostić.

U sredu u 17 sati je Predprazništvo Blagovesti, odnosno bdenije u manastiru Ćelije koje će služiti arhijereji SPC.
U četvrtak, 7. aprila, na Blagovesti u 9 sati počinje Sveta arhijerejska liturgija, a u 14 sati u porti manastira sledi Duhovno slovo o Avi Justinu.

Takođe na Blagovesti od 18 sati u Domu kulture je Duhovna akademija na kojoj će besediti vladike Lavrentije i Atanasije, ministar vera dr Milan Radulović i akademici Vladeta Jerotić i Matija Bećković. U drugom delu programa učestvuju Dragoslav Pavle Aksentijević, Bora Dugić i dečiji folklorni ansambl KUD Abrašević.
Manastir Ćelije se vec duze vreme sprema da svoj praznik proslavi molitvenije i bogatije.
D Abrašević.
Manastir Ćelije se vec duze vreme sprema da svoj praznik proslavi molitvenije i bogatije.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…